Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απεργία των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες στις 5 Ιουλίου

Απεργία των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες στις 5 Ιουλίου
Το σχέδιο που αντιπρότειναν στην ολοκληρωμένη πρόταση σύμβασης της Ομοσπονδίας μας, περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των θεσμικών μας διεκδικήσεων και αφήνει απέξω κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική απεργία στον κλάδο την Τετάρτη 5 Ιούλη, για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
"Πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με αντιπροσωπεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, για την κλαδική ΣΣΕ. Και από αυτή τη συνάντηση φάνηκε ότι η εργοδοσία, οι φαρμακοβιομήχανοι, επιδιώκουν να συρρικνώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς μας, τώρα πια μέσα από την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνούνταν με διάφορα προσχήματα να υπογράψουν.
Το σχέδιο που αντιπρότειναν στην ολοκληρωμένη πρόταση σύμβασης της Ομοσπονδίας μας, περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των θεσμικών μας διεκδικήσεων και αφήνει απέξω κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως η ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι) και ο καθορισμός σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή το 5ήμερο – 8ωρο.
Αυτό που προτείνουν οι εργοδότες για τον εργάσιμο χρόνο είναι: «Η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων ορίζεται σε 40 ώρες και για τις εταιρείες συνεχούς λειτουργίας θα εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία»! Με άλλα λόγια η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε όλο της το μεγαλείο κατ’ εφαρμογή του τερατουργηματικού νόμου Χατζηδάκη!
Όσο για το μισθό μας, η εργοδοτική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση 5% επί του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, που μεταφράζεται σε 819 ευρώ μικτά, δηλαδή 52 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό του 2009, όταν το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όλα αυτά τα χρόνια!
Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι, ούτε λίγο – ούτε πολύ, μας είπαν να ξεχάσουμε επιδόματα και τριετίες και να αρκεστούμε σε ό,τι προβλέπουν οι άθλιοι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τους, όλο αυτό το διάστημα!
Εμείς οι εργαζόμενοι, βιώνουμε καθημερινά το άγχος των λογαριασμών, των πετσοκομμένων κοινωνικών δαπανών, του ανύπαρκτου συστήματος Υγείας, το άγχος για το νοίκι του σπιτιού, τη βενζίνη με το σταγονόμετρο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πογκρόμ αντεργατικών νόμων, με αποκορύφωμα το έκτρωμα Χατζηδάκη.
Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποτάσσεται στην επιχειρηματολογία και τους διάφορους ισχυρισμούς των φαρμακοβιομηχάνων και συνολικά των εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι ενισχύονται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζονται, όμως, δε σταματούν να προβάλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις για τα δικά τους συμφέροντα.
Αντλούμε δύναμη από την αγωνιστική πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος, παλιότερη και πιο πρόσφατη. Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που η εργατική τάξη απέσπασε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα – παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.
Γι αυτό δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, κατοχύρωση του 5ήμερου – 8ωρου, διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων. Το 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο στη βάση της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας.
Στο δρόμο της κλιμάκωσης της πάλης για την κλαδική ΣΣΕ, καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να μπουν στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της κλαδικής απεργίας στις 5 Ιούλη.
Η διεκδίκηση συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, μισθολογικών και θεσμικών, με τη συλλογική κατοχύρωση και προστασία που εξασφαλίζει η Κλαδική Σύμβαση, απέναντι στην απομόνωση και την επισφάλεια της ατομικής «διαπραγμάτευσης» που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία με τους νόμους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, παλαιότερων και νεότερων.
Γι αυτό, ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, με τη μαζική μας συμμετοχή. Να νεκρώσουν τα εργοστάσια, οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, η ιατρική ενημέρωση.
Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας στις «προτάσεις» των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσής μας.
Δεν θα τους επιτρέψουμε να μαυρίζουν τη ζωή μας, για να ανθίζουν τα κέρδη τους!

Στις 5 Ιούλη 2023 απεργούμε για:

Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς – 950 ευρώ κατώτερο μισθό.
8ωρη και 5ημερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή
Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%
Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ – φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%
Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως έξι ετών
Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης