Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι λένε Παπαδόπουλος, Τσελέντης, Λέκκας

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι λένε Παπαδόπουλος, Τσελέντης, Λέκκας
O πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη
Σχετικά Άρθρα
Τον προβληματισμό του για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη το βράδυ της Πέμπτης (18/5/2023) εξέφρασε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή.
«Δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό» εξήγησε μιλώντας στον Ant1 και επεσήμανε ότι «υπάρχει προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».

Καθησυχαστικός Τσελέντης

Στον αντίποδα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook επεσήμανε ότι «η μετασεισμική ακολουθία βαίνει απολύτως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ οπότε η πιθανότητα ο χθεσινός 5.1R σεισμός να μην ήταν ο κύριος σεισμός είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μικρή».


Στην Κρήτη ο Λέκκας: Η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει μέρες

Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη, συνοδεία του γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βασ. Μώκου. Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 12 σεισμικές δονήσεις από 3 έως και 4,5 Ρίχτερ και πως αυτό βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου το οποίο παρακολουθείται, προτρέποντας να μην υπάρχει ούτε πανικός, ούτε όμως και εφησυχασμός.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ενημέρωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τους πολίτες συνέστησε μεταξύ άλλων να μην παραβρίσκονται και να μην περνούν κοντά από παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί φθορές, σε περίπτωση σεισμού να επιλέγουν ένα ανοιχτό χώρο και να κινούνται συντεταγμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης