Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης για μολυσματικούς ιούς στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν: Εξαιρετικά απίθανη μια πανδημία - Μεγάλος φόβος η χολέρα

Μαγιορκίνης για μολυσματικούς ιούς στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν: Εξαιρετικά απίθανη μια πανδημία - Μεγάλος φόβος η χολέρα
Στη γρίπη των πτηνών "η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια", σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη
Σχετικά Άρθρα
«Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες», τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας την προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ύπαρξη ενός υψηλού βιολογικού κινδύνου στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου ένα από τα εμπόλεμα μέρη φέρεται να κατέλαβε εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας, καθώς και άλλα επικίνδυνα υλικά.
«Από ό,τι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα. Το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο είναι η χολέρα. Τώρα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Εξήγησε ότι «δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν και εφόσον μπούνε μέσα στα εργαστήρια και δεν προσέξουν», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία, παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο.
«Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα. Γιατί εάν ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή των υποδομών, κυρίως του νερού και στην αποχέτευση και η χολέρα περάσει σε μια κοινότητα, είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες».

«Καμπανάκι» για την γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «εάν υπάρχει κάτι που μας τραβάει αυτή τη στιγμή την προσοχή είναι η γρίπη των πτηνών, η οποία φαίνεται ότι έχει μεγάλη επικράτηση στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και φαίνεται ότι είναι ένα τσακ παραπάνω κοντά στον άνθρωπο».
Πρόσθεσε ότι «αναφέρονται κάθε χρόνο διάσπαρτες λοιμώξεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι και θανατηφόρες, γιατί η γρίπη των πτηνών είναι αρκετά πιο βαριά γρίπη από την κλασική γρίπη και είναι από τα πιο επικίνδυνα στελέχη που έχουμε όσον αφορά τη γρίπη».
Σημείωσε ωστόσο ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε προσαρμογή στον άνθρωπο, αλλά εκεί η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια».
«Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, αλλά είναι αυτό το οποίο θεωρούμε το πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης