Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα για τα Τέμπη - Ασφυξία με τις συγκοινωνίες στην Αθήνα - Τρεις συγκεντρώσεις

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα για τα Τέμπη - Ασφυξία με τις συγκοινωνίες στην Αθήνα - Τρεις συγκεντρώσεις
Τρεις συγκεντρώσεις: Στο Σύνταγμα ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, στην πλατεία Κλαυθμώνος από ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ - Στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ
Σχετικά Άρθρα

Με κεντρικά θέματα την αναδιοργάνωση του δημοσίου και των υπηρεσιών, την ασφάλεια και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας στα Τέμπη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν από τα ξημερώματα 24ωρη Γενική απεργιακή κινητοποίηση.
Τρείς συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος στις 11 το μεσημέρι, από την ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, στην πλατεία Κλαυθμόνος από την ΑΔΕΔΥ και τη ΔΟΕ, και το ΠΑΜΕ στην πλ. Ομονοίας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις των μέσων μαζικής μεταφοράς θα προκαλέσουν έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας.

Έμφραγμα στο Κέντρο - Ποιοι απεργούν

Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να γίνει η έλλειψη στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς:

  • Τα λεωφορεία - Τρόλεϊ κινούνται από τις 9.00 πμ και έως τις 21.00 μ.μ.
  • Μετρό - Τραμ: Οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Oι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος
  • Τα νοσοκομεία, καθώς συμμετέχει η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
  • Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς με 24ωρη απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού
  • Οι εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Δημοτικά σχολεία και Λύκεια 24ωρη απεργία
  • Τα ασφαλιστικά Ταμεία που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού.
  • Τα φαρμακεία Αττικής θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως 15:00
  • Φαρμακεία Πειραιά 24ωρη απεργία

Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσει το Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ, μετά την κήρυξη από την ΑΔΕΔΥ, 24ωρης Πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
Η ΑΔΕΔΥ αντιδρά επίσης στις αλλαγές στο δημόσιο που αφορούν την άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής». Επισημαίνει ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους.
Το ΕΚΑ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΕ  

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σημειώνει ότι την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και τώρα της κρίσης κόστους ζωής. Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστων εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης