Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καζάνι που βράζει η κοινωνία – Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα ζήτησαν δικαιοσύνη για τα Τέμπη, απεργία στις 16/3

Καζάνι που βράζει η κοινωνία – Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα ζήτησαν δικαιοσύνη για τα Τέμπη, απεργία στις 16/3
Συγκεντρώσεις και  σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και άλλες πόλεις
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν και σήμερα, Κυριακή 12/3, σε όλη τη χώρα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, ενώ συνδικάτα και συλλογικότητες έδωσαν νέο ραντεβού στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 16/3.
Στην Αθήνα, νέα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα πραγματοποιήσαν από τις 12 το μεσημέρι ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συνδικάτα, ζητώντας να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.
Πλέον, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό που νωρίτερα είχαν κλείσει («Σύνταγμα» , «Πανεπιστήμιο», «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι») λόγω των κινητοποιήσεων.
Επίσης, αποκαταστάθηκε η κίνηση των συρμών και στο δίκτυο του Τραμ, με τερματικό σταθμό και πάλι τη στάση «Σύνταγμα».

Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, το ΜέΡΑ25, οργανώσεις της Αριστεράς, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Σήψη και μπόχα το σύστημα εκπέμπει, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα στο Σύνταγμα.
Το μήνυμα ότι «αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ως την τελική δικαίωση» έστειλαν οι ομιλητές από σωματεία και συνδικάτα.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Π. Μπούρου, μηχανοδηγού της «Hellenic Train», ο οποίος χαιρέτισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που «σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος». «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει», είπε χαρακτηριστικά.
«Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι για τα Τέμπη, το Μάτι, τη Μάνδρα, φταίει η κακιά η ώρα», σχολίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,, ο οποίος κάλεσε σε μαχητική προετοιμασία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 16 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια.
Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα, την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό, κατήγγειλε ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ενώ τις μεγάλες κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Κ. Σωτηρίου», ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα.
«Κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δύναμη για να μην μπει ποτέ ξανά η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κέρδους», τόνισε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.
σ1.JPG
Σημειώνεται ότι κινητοποιήσεις από Δευτέρα 13/3 έως και Τετάρτη 15/3 θα διεξαχθούν σε τοπικό επίπεδο με δράσεις από τοπικούς φορείς και ακολουθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Δήλωση Κουτσούμπα

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί», δήλωσε από το συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη, που γίνεται στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή», είπε χαρακτηριστικά.
Διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο

Με τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Kέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», και «Tώρα η οργή να γίνει ανατροπή το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», από διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, στο Μεταξουργείο, ολοκληρώθηκε η πορεία εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Να οργανώσουμε και να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς, σχολές, πανεπιστήμια με σκοπό να γίνει πετυχημένη απεργία στις 16 Μάρτη», ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ.

Συλλαλητήρια σε άλλες πόλεις


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλες πόλεις.
Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης από μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη συλλόγων, οργανώσεις γυναικών, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολίτες, με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».
Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στη Λάρισα, νέα συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και τα αιτήματά τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Στο Ηράκλειο, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, επανέλαβαν την απαίτηση της κοινωνίας για απόδοση ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπ, ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 16/3.
Στα Χανιά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, φορέων φοιτητών και πολιτών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς και ακολούθησεπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης