Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς: Σε εφέτη - ανακριτή θα ανατεθεί η έρευνα - Στον Ανακριτή και άλλα πρόσωπα

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς: Σε εφέτη - ανακριτή θα ανατεθεί η έρευνα - Στον Ανακριτή και άλλα πρόσωπα
Στον τόπο της τραγωδίας σήμερα, Δευτέρα 6/3, ο Γ. Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Το κατώφλι του Ανακριτή αναμένεται να περάσουν και άλλα πρόσωπα, με πρώτο τον σταθμάρχη της επόμενης βάρδιας, προκειμένου με τα στοιχεία που θα καταθέσουν να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ήδη, προφυλακιστέος κρίθηκε  με την σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα,  ο σταθμάρχης της Λάρισας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έκανε βάρδια την ώρα της τραγωδίας,  ενώ πλέον οι έρευνες, στο πλαίσιο της διερεύνησης των ευθυνών, στρέφονται και σε άλλα πρόσωπα.
Το δρόμο για τον Ανακριτή πήρε  και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από την αυτήν που σημειώθηκε η σύγκρουση των δύο τρένων. Υπενθυμίζεται ότι σε αργία έχουν τεθεί  από την πρώτη στιγμή ο σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού της Λάρισας και ο προϊστάμενός του, αλλά και από τις 4/3 ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη, Σαμαρά Βασιλείου, για υπηρεσία στον σταθμό Λάρισας.
Στο μεταξύ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία αναμένεται να ρίξει "φως" το «μαύρο κουτί»  της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενώ μέσα στην εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ.
Παράλληλα, την  άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας δρομολογεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Στ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος, με έγγραφό του ζητά από το Σώμα να λάβει απόφαση για να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Στον τόπο της τραγωδίας, στη Λάρισα έχει μεταβεί σήμερα, Δευτέρα 6/3, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 9/3 θα ενημερώσει για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος και θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται  να γίνουν άμεσα.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κηδείες των θυμάτων,  ενώ η Hellenic Train δεν ενεργοποιεί την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.
Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ατόμων που ταξίδευε με την επιβατική αμαξοστοιχία που  συγκρούστηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης 28/2 μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην περιοχή Ευαγγελισμός κοντά στα Τέμπη.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 57 νεκρούς και ήδη, έχουν ταυτοποιηθεί 55 θύματα και έχουν παραδοθεί στις οικογένειες 50 σοροί.

Αναμένεται η ανάθεση της έρευνας του δυστυχήματος σε εφέτη - ανακριτή

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας δρομολογεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Στ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος  έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών.
Με  έγγραφό του ζητά από το Σώμα να λάβει απόφαση για να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Η έρευνα, η οποία αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή με την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών,  θα κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, -εκτός του ήδη κατηγορούμενου και προφυλακιστέου 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας-, όπως σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, τον επιθεωρητή κυκλοφορίας κα., που θα ελεγχθούν για τον τρόπο διαχείρισης της εποπτείας και ρύθμισης του δικτύου.
Στο μεταξύ, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία ανατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα,  για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου,  με έλεγχο των συμβάσεων, την υλοποίηση ή μη των όρων τους και τα αίτια μη τήρησης χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονταν σε κάθε ανάθεση, όπως επίσης και τα δαπανηθέντα ποσά.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Την προτεραιοποίηση των υποθέσεων, που αφορούν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζητά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη διερεύνηση τυχόν καθυστερήσεων στην τεχνολογική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ανεξάρτητα από τις εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ επισημαίνει ότι το πόρισμα της επιτροπής θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα, ώστε να καταστεί μέρος της δικογραφίας.

Η Κομισιόν στέλνει στην Ελλάδα ειδικούς για τους σιδηρόδρομους - Επικοινωνία von der Leyen με Μητσοτάκη

Ειδικούς για τους σιδηρόδρομους στέλνει στην Ελλάδα, η Κομισιόν, μετά και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Mε ανάρτηση της στο twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την παροχή στην Ελλάδα τεχνικής υποστήριξης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
«Συζήτησα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρόσθετη τεχνική υποστήριξη προς την Ελλάδα για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ μεταβαίνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι υψίστης σημασίας» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν στην ανάρτηση της στο twitter.

Συνεχίζονται οι έρευνες - Τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν

Και άλλα πρόσωπα θα κληθούν, σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών.
Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνει και ο δεύτερος σταθμάρχης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από το πόστο του μισή ώρα νωρίτερα ενώ κανονικά τελείωσε η βάρδιά του στις 23:00. Αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει κατάθεση.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί να καταθέσει και ο προϊστάμενος του 59χρονου προφυλακιστέου σταθμάρχη, ο οποίος επίσης έχει τεθεί σε αργία από τις 4/3 - και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την σιδηροδρομική τραγωδία, πήρε αναρρωτική άδεια.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του προϊστάμενου του σταθμάρχη στη Λάρισα - Θα τεθούν σε αργία όσοι εμπλέκονται

Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για την αναρρωτική άδεια που έλαβε ο ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Επιπλέον δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι εμπλέκονται.
«Με εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια, προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.
Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ελέγχεται για την τοποθέτηση του άπειρου σταθμάρχη στη Λάρισα, έχει τεθεί σε αργία, ενώ την επόμενη μέρα του δυστυχήματος έλαβε αναρρωτική άδεια ενός μήνα, μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για όλη την λειτουργία των σιδηροδρόμων από την Λάρισα μέχρι και τον σταθμό του Αιγινίου Πιερίας.

Απαντήσεις αναμένονται από το «μαύρο κουτί»

Το «μαύρο κουτί» της επιβατικής αμαξοστοιχίας  αναμένεται να φέρει στο "φως" περισσότερα στοιχεία για τα αίτια της σύγκρουσης των τρένων, όπως στοιχεία για την ταχύτητα, αν χρησιμοποιήθηκαν τα φρένα και πότε, τη μηχανολογική κατάσταση των βαγονιών και της μηχανής.
Θα αναζητηθούν οι ακριβείς αιτίες της έκρηξης και της φωτιάς που ακολούθησε, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες λαδιού που υπάρχουν στις μηχανές των τρένων.
Παράλληλα, στοιχεία θα συλλέξουν οι αρμόδιοι από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Σήμερα, Δευτέρα 6/3, η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Η Επιτροπή, όπως έχει ανακοινωθεί από την αρχή, θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.
Σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση του Ζηλιασκόπουλου, για την τοποθέτηση του οποίου ξέσπασε σάλος καθώς διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επι ημερών του σημειώθηκε μείωση του προσωπικού με απολύσεις στον Οργανισμό και έργα υποδομής ακυρώθηκαν ή έγιναν ελλιπώς και με προβλήματα, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, είναι οι:
-Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
-Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
-Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στα 55 τα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί, 50 σοροί έχουν παραδοθεί στις οικογένειες

Τα ταυτοποιημένα θύματα είναι 55 και έχουν ενημερωθεί οι οικογένειές τους, ενώ άγνωστος παραμένει ένας νεκρός που δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA.
Επιπλέον, μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την κόρη της που επέβαινε στο τρένο, ενώ δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.
Ήδη, 50 σοροί έχουν παραδοθεί στις οικογένειες.
Συνολικά έφτασαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή μέχρι και προχθές 107 δείγματα από νεκρούς και ανθρώπινα μέλη.

Ταυτοποιήθηκε ο 33χρονος από το Μπαγκλαντές

Εν τω μεταξύ, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Πρόκειται για τον 33χρονο Μοχαμάντ-Εντρίζ Μία από το Μπαγκλαντές, ο οποίος επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία IC-62 και ταξίδευε από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος της οικογενείας του άτυχου μετανάστη. Τα στοιχεία του δεν είχαν καταστεί εφικτό να ταυτοποιηθούν, κάτι που έγινε όμως μόλις πριν από λίγες ώρες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δικηγόρος Θανάσης Χατζάκος, δείγμα DNA από τον 33χρονο πάρθηκε από οδοντόβουρτσα που υπήρχε στο σπίτι του και ταυτοποιήθηκε με βιολογικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος.

Σε ΜΕΘ 7 τραυματίες - Ακόμη 12 σε απλές κλίνες πέντε νοσοκομείων

Σε πέντε νοσοκομεία παραμένουν 12 τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ 7 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στην Εντατική οι ασθενείς είναι νεαρής ηλικίας, από 21-27 ετών, εκ των οποίων οι δύο , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, ένας 20χρονος φοιτητής που εκτινάχθηκε έξω από το τρένο χωρίς τις αισθήσεις του, ο οποίος υπεβλήθη σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και μία νεαρή με εγκαύματα.

Στον τόπο της τραγωδίας τη Δευτέρα 6/3 ο Γεραπετρίτης - Υπουργικό Συμβούλιο στις 9/3

Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 6/3 ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στη Λάρισα, στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ την Τρίτη 7/3 θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση.
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.
Την Πέμπτη 9/3, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος, ενώ θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.
6_11.JPG
Στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας  ο σταθμάρχης

Στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας οδηγήθηκε ο 59χρονος σταθμάρχης.
Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα προφυλακιστέος κρίθηκε ο 59χρονος σταθμάρχης για την τραγωδία των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023,  μετά τη μαραθώνια απολογία του την Κυριακή 5/3/2023.
Η απολογία του διήρκεσε περίπου 7,5 ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν εμφανίστηκε με απολογητικό υπόμνημα, αλλά ξεκίνησε αμέσως να απαντάει στις ερωτήσεις της ανακρίτριας σχετικά με την σύγκρουση των τρένων, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της τελευταίας μέρας του Φεβρουαρίου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.
Ο συνήγορος του σταθμάρχη ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».
Πρόσθεσε ότι ο 59χρονος δεν «έπινε» και δεν «γλένταγε» τη στιγμή της σύγκρουσης και «επί 20 λεπτά ήταν επιφορτισμένος μόνος του με την σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας», δίνοντας τον τόνο της κεντρικής υπερασπιστικής γραμμής ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε πρόσωπα που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «επικοινωνιακή και δικηγορική αλητεία» αναφερόμενος σε διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενώ διέψευσε όσα έχουν ακουστεί ότι εγκατέλειψε το πόστο του.
Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαριά κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.
Επίσης, αντιμετωπίζει και κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, τόσες, όσοι οι άνθρωποι που χάθηκαν, αλλά και κατηγορίες για σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, τόσες, όσοι θα είναι τελικά οι τραυματίες που βγήκαν ζωντανοί.
13_5.jpg
Στην αντεπίθεση ο επιθεωρητής του ΟΣΕ: Τρεις σταθμάρχες στη βάρδια

Στην αντεπίθεση πέρασε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, που ήταν υπεύθυνος για τον σταθμάρχη της Λάρισας στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και τέθηκε σε αργία από τις 4/3.
Υπενθυμίζεται ότι το  υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε στις 5/3, ότι σε αργία από τις 4/3 έχει τεθεί ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη, Σαμαρά Βασιλείου, για υπηρεσία στον σταθμό Λάρισας».
Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ,  σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, κατέθεσε αυτοβούλως την περασμένη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και φέρεται να ανέφερε πως είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.
Μάλιστα, πληροφορίες από εργαζομένους στον ΟΣΕ, σημείωσαν ότι στη βραδινή βάρδια σε ένα σταθμό μεγάλο όπως αυτό της Λάρισας, οι σταθμάρχες είναι τρεις και συγκεκριμένα, ο παλαιότερος και εμπειρότερος μαζί με άλλους δύο.
Σημειώνεται ότι ο συνήγορος του προφυλακιστέου σταθμάρχη της Λάρισας, ανέφερε ότι ο 59χρονος δεν «έπινε» και δεν «γλένταγε» τη στιγμή της σύγκρουσης και «επί 20 λεπτά ήταν επιφορτισμένος μόνος του με την σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας».
54.JPG
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών: Συναντήσεις με υπ. Υποδομών και κόμματα – Ώρα για εξηγήσεις όσων διαχειρίστηκαν την τύχη του Σιδηρόδρομου

Σε συναντήσεις με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρός της, Γ. Ντίτσας, τονίζοντας πως «τώρα είναι η δύσκολη ώρα της ταφής των αθώων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, αλλά είναι και η ώρα όλων όσων διαχειρίστηκαν την τύχη του Σιδηρόδρομου, να μιλήσουν δίνοντας εξηγήσεις για όλα».
Ο κ. Ντίτσας ξεκαθάρισε πως «δεν κρυφτήκαμε από κανέναν», «ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (αν και δεν γνωριζόμασταν) δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκειμένου να αναδειχθούν τα αίτια, οι παραλείψεις αλλά και οι καθυστερήσεις στα Σιδηροδρομικά έργα, τα οποία είναι απόρροια όλων των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά», ενώ «ό,τι ήταν να ειπωθεί από πλευράς μας, ειπώθηκε χωρίς κομματικές παρωπίδες σοβαρά και υπεύθυνα» για την τραγωδία στα Τέμπη.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντίτσας «από τις 28/2/2023 προς 1/3/2023 μέχρι σήμερα, εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι στις σιδηροδρομικές εταιρείες, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (αν και δεν γνωριζόμασταν) δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκειμένου να αναδειχθούν τα αίτια, οι παραλείψεις αλλά και οι καθυστερήσεις στα Σιδηροδρομικά έργα, τα οποία είναι απόρροια όλων των κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά. Δεν κρυφτήκαμε από κανέναν. Τώρα είναι η δύσκολη ώρα της ταφής των αθώων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, αλλά είναι και η ώρα όλων όσων διαχειρίστηκαν την τύχη του Σιδηρόδρομου, να μιλήσουν δίνοντας εξηγήσεις για όλα, γιατί ό,τι ήταν να ειπωθεί από πλευράς μας, ειπώθηκε χωρίς κομματικές παρωπίδες σοβαρά και υπεύθυνα. Μιλήσαμε για όλα και προσπαθήσαμε μέσα σε αυτές τις τέσσερις (4) ημέρες που μεσολάβησαν να πείσουμε άπαντες για τα σιδηροδρομικά τεκταινόμενα σεβόμενοι τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε αλλά και τους συμπολίτες μας επιβάτες που χρησιμοποιούν το τρένο. Μετά τις συναντήσεις που θα προκύψουν με το Υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και με τα Πολιτικά Κόμματα,οι αποφάσεις που θα παρθούν θα σας τις γνωστοποιήσουμε σε Συνέντευξη Τύπου στην οποία ελπίζουμε να είστε παρόντες. Εκφράζω για μια ακόμη φορά τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στις οικογένειες των συναδέλφων μας».
11_7.jpg
Η Hellenic Train δεν ενεργοποιεί την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας

Η Hellenic Train με νέα της ανακοίνωση την Κυριακή (5/3/2023) κάνει γνωστό, πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνει, προβαίνει στην ενέργεια αυτή συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα και με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «μεριμνά σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007»
H Hellenic Train δηλώνει ότι είναι είναι και θα παραμείνει στη διάθεση συγγενών των θυμάτων για κάθε υποστήριξη μπορεί να παράσχει.
«Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε συνδρομή με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση των αιτίων αυτού του τραγικού δυστυχήματος», αναφέρει η εταιρεία.
«Για την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, παρακαλούμε καλέσατε στην τηλεφωνική γραμμή 212 000 2548 Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την υποβολή απαραίτητων εγγράφων, παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση claims@hellenictrain.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, παρακαλούμε πατήστε εδώ – https://www.hellenictrain.gr/politiki-aporritoy.», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Υπουργείο Εργασίας: Στις 3.500 ευρώ η δημόσια δαπάνη για την κηδεία κάθε θύματος της τραγωδίας στα Τέμπη - Τη Δευτέρα 6/3 η ΚΥΑ

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδίδεται, το ποσό της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίζεται σε 3.500 ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις φήμες για δήθεν περικοπή της δημόσιας δαπάνης για την κηδεία των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
«Σχετικά με φήμες για δήθεν περικοπή της δημόσιας δαπάνης για την κηδεία των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, υπογραμμίζεται ότι οι φήμες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία περικοπή!» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει πως «με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδίδεται, το ποσό της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίζεται σε 3.500 ευρώ».
Σημειώνει ότι τη Δευτέρα 6/3 εκδίδεται  η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
12_5.jpg
9_5.JPG
4_16.jpg
54.JPG
Νέα 24ωρη απεργία στις 6/3

Σε νέα 24ωρη απεργία κατέρχονται τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Έτσι,  τη Δευτέρα 6/3/2023 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τρένου.
«Λόγω απεργίας που ανακοίνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων για τη Δευτέρα 6/3/2023, αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τη Hellenic Train.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης