Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία στα Τέμπη: Καταγγελία ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε αδήλωτα εύφλεκτα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη - Ολοκληρώνεται ο μακάβριος έλεγχος DNA

Τραγωδία στα Τέμπη: Καταγγελία ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε αδήλωτα εύφλεκτα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη - Ολοκληρώνεται ο μακάβριος έλεγχος DNA
Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη είναι γιατί έγινε τόσο ισχυρή έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων - Τι λένε οι ειδικοί 
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 για τέταρτη ημέρα οι έρευνες των Πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ενώ ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός ούτε των επιβαινόντων αλλά ούτε έχουν ταυτοποιηθεί οι νεκροί.
Τη ίδια ώρα μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοχίας που ενεπλάκη στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, προχώρησε ο δικηγόρος πολυτραυματία από τη σύγκρουση των δύο τραίνων, Γιώργος Μπαρτζώκης.
Σύμφωνα με όσα υποστηριξε, το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία φαίνεται ότι περιείχε παράνομα εύφλεκτα υλικά που δεν είχαν δηλωθεί. Όπως υποστήριξε, η μικρή ταχύτητα με την οποία κινούνταν σε συνδυασμό με τα δηλωμένα υλικά που λέγεται ότι κουβαλούσε, δεν δικαιολογούν την τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε. 
Σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρο του ΟΣΕ στη Λάρισα για περαιτέρω διερεύνηση το τέταρτο και πέμπτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που διαλύθηκε στα Τέμπη, μετά τη σύγκρουση με εμπορικό τρένο.

Η συλλογή του υλικού

Έχουν ήδη μεταφερθεί η μηχανή του μοιραίου τρένου, το πρώτο βαγόνι και το κατεστραμμένο κυλικείο.
Πριν την μεταφορά τους θα ανασηκωθούν, ώστε οι άνδρες της ΕΜΑΚ να ερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή το έδαφος για νέα στοιχεία.
Αμέσως μετά στην περιοχή θα κάνουν αυτοψία στον χώρο οι εμπειρογνώμονες, ώστε να διασαφηνιστούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Από το πρωί άντρες της ΕΜΑΚ πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ συλλέγουν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.
Μεταξύ αυτών τα παπουτσάκια ενός μωρού, την ταυτότητα μιας κοπέλας που είναι άγνωστο αν επέζησε καθώς και γυναικεία κοσμήματα.
Όλα τα αντικείμενα θα αποδοθούν σε εκείνους που ανήκουν.
Παράλληλα έχουν ήδη απομακρυνθεί τα κοντείνερ της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας.

Τι μετέφερε το εμπορικό τρένο – Κατηγορία για παράνομη μεταφορά υλικών 

Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη είναι γιατί έγινε τόσο ισχυρή έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων, από την οποία, μάλιστα, σχηματίστηκε «μανιτάρι», όπως έχουν αποτυπώσει βίντεο από το σημείο.
Σύμφωνα με το δικηγόρο πολυτραυματία από τη σύγκρουση των δύο τραίνων, Γιώργο= Μπαρτζώκη το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία φαίνεται ότι περιείχε παράνομα εύφλεκτα υλικά που δεν είχαν δηλωθεί. Όπως υποστήριξε, η μικρή ταχύτητα με την οποία κινούνταν σε συνδυασμό με τα δηλωμένα υλικά που λέγεται ότι κουβαλούσε, δεν δικαιολογούν την τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε.
Ο κ. Μπαρτζώκης επισημαίνει ότι, το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σημαίνει ότι είχε προπάνιο, κηροζίνη η κάποια άλλη πολύ εύφλεκτο.
«Γι αυτό σήμερα από τη στιγμή που υπάρχει η καταγγελία για παράνομο υλικό, θα πρέπει να έρθει ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής από την Αθήνα να το ερευνήσει. Δε δικαιολογείται με 2 φιάλες υγραερίου αυτή έκρηξη» είπε, διευκρινίζοντας πως η χρήση υγραερίου απαγορεύεται στα τρένα, όπου άλλωστε όλα λειτουργούν ηλεκτρικά.
Όπως ανέφερε, η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει πως δεν ήταν φιάλες υγραερίου αλλά για τα φρένα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, πηγές αναφέρουν πως η παράνομη μεταφορά υλικών είναι κάτι που γίνεται καιρο.

Τα λάδια στις μηχανές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες.
Με βάση την ίδια πηγή, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.
Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο «μανιτάρι».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό.
Αυτό προέκυψε τόσο από την έρευνα των αστυνομικών αλλά και από πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.
Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειες που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.
Επιπλέον, η Πυροσβεστική αναφέρει πως δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ περί ανεύρεσης δύο φιαλών υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη, το Πυροσβεστικό Σώμα διευκρινίζει:
Κατά την διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου.
Συνεπώς, οι σχετικές με το θέμα δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα αποδόθηκαν σε εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης