Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: Η χώρα μετακινήθηκε 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα - Δεν αποκλείεται ντόμινο δονήσεων

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: Η χώρα μετακινήθηκε 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα - Δεν αποκλείεται ντόμινο δονήσεων
Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για μήνες
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενημέρωσε πως μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, η χώρα μετακινήθηκε κατά 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα. Παράλληλα, δεν απέκλεισε να έχουμε το φαινόμενο του ντόμινο, όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτώμενος για το εάν υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν κι άλλα ρήγματα, σημείωσε πως η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για μήνες. Ένας ισχυρός μετασεισμός, π.χ. 6 Ρίχτερ, έχει δικούς του μετασεισμούς, εξήγησε.
«Όπως στις επιδημίες, ο ένας μολύνει περισσότερους» συνέχισε επί του ίδιου θέματος και προσέθεσε πως υπάρχουν προϋποθέσεις για να «επεκταθεί κι αλλού στην Τουρκία, τη Συρία, το κυπριακό τόξο αλλά δεν αποκλείεται και η διέγερση στην Ελλάδα. Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα του ντόμινο».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η συνεχής μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών προκάλεσε το «σπάσιμο στο ρήγμα» και έτσι ήρθε και ο σεισμός. «Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση, δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση - οι τάσεις, όπως λέμε - και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Υπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες».
Αναφορικά με τη μετακίνηση της θέσης της Τουρκίας μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τον 7,7R που ακολούθησε είπε: «Η αραβική πλάκα πιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας, από γεωγραφική άποψη, καταλαμβάνεται από την Τουρκία.
Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών, εκεί που είναι το ρήγμα δηλαδή, και η πλάκα της Ανατολίας, η Τουρκία δηλαδή, προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης