Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Barbara: Νέες χιονοπτώσεις και παγετός – Τι ισχύει για καταστήματα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες

Κακοκαιρία Barbara: Νέες χιονοπτώσεις και παγετός – Τι ισχύει για καταστήματα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες
Στην Αττική, το χιονόνερο και οι παροδικές χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 8/2,  κυρίως στα βόρεια
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα η κακοκαιρία «Barbara», με χιονοπτώσεις και ισχυρό παγετό μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 8/2.
Σύμφωνα το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που εκδόθηκε σήμερα (8/2), θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις ή το χιονόνερο στα ανατολικά και νότια. Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και τις απογευματινές ώρες.
Στην Αττική,  το χιονόνερο και οι παροδικές χιονοπτώσεις  θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 8/2 κυρίως στα βόρεια.
Για αύριο, Πέμπτη 9/2, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Επιπροσθέτως, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Χιονοκαταιγίδα στο Βόλο

Χιονοκαταιγίδα πλήττει την πόλη του Βόλου, αλλά και το Πήλιο, με τις αντιολισθητικές αλυσίδες να είναι απαραίτητες από τον Άνω Βόλο και πάνω, με κατεύθυνση προς τα Χάνια και τη Ζαγορά.
Οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς, ενώ από την πυκνότητα του χιονιού η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.
Προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων σημειώνονται στο οδικό δίκτυο και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Παρόμοια η εικόνα και στο οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Πολικό ψύχος στα βόρεια με -16 °C στη Μακεδονία - Οι περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες

Εκτός από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών κυρίως στα ανατολικά τμήματα, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει και συνθήκες ισχυρού παγετού στα βόρεια τμήματα της χώρας μας, με τη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 8/2 να φτάνει τους –16.2 °C στο Σέλι Ημαθίας, σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σε κατοικημένες περιοχές την Τετάρτη 8/2 ήταν:
μ1_3.JPG
Η ελάχιστη θερμοκρασία του δικτύου τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 08/02, καταγράφτηκε στο Χ/Κ Καιμάκτσαλαν με –18.6 °C.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών για την Τετάρτη 8/2, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 8/2 προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς επίσης και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία θα είναι τοπικά έντονες, ενώ βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, με πιθανότητα ενίσχυσής τους τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης 9/2.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Υπάρχει αυστηρή σύσταση στους πολίτες για μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζονται.

Τι ισχύει για καταστήματα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες

Στις 10:00 το πρωί προσήλθαν  οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στις υπηρεσίες τους στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα πριν από τις 10:00 το πρωί. Σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.
Επιπλέον, τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, θα είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης 8/2.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορευόταν
η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11:00 το πρωί.
Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον δήμο Θηβαίων καθώς και σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, 'Ανω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, 'Αγιο Στέφανο, Κρυονέρι, 'Ανοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα  μπορούν να είναι ανοικτά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού.
Από τα παραπάνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.
Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του κύματος κακοκαιρίας.
Περαιτέρω, κλειστά είναι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία.
Αναλυτικά, η λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:
-Ανατολική Αττική: Κλειστά στους δήμους: Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης.
Στο δήμο Μαραθώνα: κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και σε Μαραθώνα - Ν. Μάκρη ανοιχτά
Ανοιχτά στους δήμους: Ραφήνας -Πικερμίου, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης.
Στον δήμο Κρωπίας (ανοιχτά όλα, κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του δήμου Κρωπίας).
-Βόρειο Τομέα Αθηνών: Κλειστά στους δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Χαλανδρίου.
Ανοιχτά στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Φιλοθέης-Ψυχικού.
- Δυτικό Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά, εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης. Ανοιχτά στους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου.
Στο δήμο Πετρούπολης κλειστά:
1. Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο
2. Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο
3. Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο
4. Γενικό λύκειο 3Ο
- Δυτική Αττική: Κλειστά στους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, ανοιχτά στους δήμους Ασπροπύργου, Μεγαρέων.
-Π.Ε. ΝΗΣΩΝ:
Κλειστά στο δήμο Σαλαμίνας, ανοιχτά στους δήμους: Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Ύδρας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.
- Κεντρικό Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά στους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας.
-Πειραιά: Όλα ανοιχτά στους Δήμους Πειραιώς, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος.
- Νότιο Τομέα Αθηνών: Όλα ανοιχτά στους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.

Άνοιξε η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα σε Αττική Οδό, Περιφερειακή Λ. Υμηττού και Περιφερειακή Αιγάλεω, Αθηνών - Λαμίας

Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων καθ΄όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8/2, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών σε αυτά τα σημεία του οδικού δικτύου.
Επιπλέον, στις 11:30 ανοιξε η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300.
Επίσης, έχουν αρθεί οι περιορισμοί κυκλοφορίας όλων των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στο οδικό δίκτυο, ως ακολούθως:
-από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ/θ της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας),
-από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Εθνικής Οδού Σχηματαρίου –Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11,
-από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ/θ της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς),
-από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών και
-στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας από 0,000χ/θ έως 11,000χ/θ.

Hellenic Train: Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στο τμήμα Κάντζα - Αεροδρόμιο

Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1208 και 2215 στο τμήμα Κάντζα - Αεροδρόμιο, λόγω εργασιών εκχιονισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train.

ΟΑΣΑ: Καθυστερήσεις και προσωρινές τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων λόγω παγετού

Κανονικά εκτελούνται την Τετάρτη 8/2 τα δρομολόγια στο συγκοινωνιακό δίκτυο ΟΑΣΑ, εκτός από τις παρακάτω γραμμές που η έναρξή τους καθυστερεί λόγω των καιρικών φαινομένων και του παγετού που σημειώνεται σε κάποιες περιοχές:
Λεωφορειακές Γραμμές
522 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΑΔΑΜΕΣ Α (ΚΥΚΛΙΚΗ)
523 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΑΔΑΜΕΣ Β (ΚΥΚΛΙΚΗ)
524 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
526 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΑΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
530 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΜΕΛΙΣΣΙΑ - Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
535Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
560 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ - ΜΟΡΤΕΡΟ - Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ
861Β ΕΛΕΥΣΙΝΑ - ΜΑΝΔΡΑ - ΒΙΛΙΑ - ΕΡΥΘΡΕΣ
Σημειώνεται ότι υπάρχουν γραμμές που προσωρινά πραγματοποιούνται τροποποιήσεις στη διαδρομή τους.Το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τη λειτουργία των γραμμών και από τις ανακοινώσεις στην εφαρμογή OASA Telemetics και τις τηλεματικές στάσεις, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης