Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Barbara: Ποιές περιοχές επηρεάζει - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Τι ισχύει για σχολεία, καταστήματα, Δημόσιο

Κακοκαιρία Barbara: Ποιές περιοχές επηρεάζει - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Τι ισχύει για σχολεία, καταστήματα, Δημόσιο
Χωρίς ηλεκτροδότηση χωριά στην Εύβοια και το Νότιο Πήλιο
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα η κακοκαιρία «Barbara», με χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρό παγετό, αλλά και θυελλώδεις ανέμους.
Μάλιστα, η κακοκαιρία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη 8/2  με χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.
Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται την Τετάρτη 8/2 στην Αττική και μάλιστα, κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ να συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.
Εξακολουθεί να ισχύει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, αλλά και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.
Υπάρχει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης,  στις περιοχές που επηρεάζονται από το κύμα κακοκαιρίας.
Λίγο μετά τις 12:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, έκλεισε  για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι η Λ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα.
Επίσης, είναι κλειστή η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης (Λ. Διονύσου), από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου 414 μέχρι το ύψος Πανόραμα Καφέ (εκκλησία Άγιος Πέτρος)

Από τις 11:00 π.μ. η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων - Τι ισχύει για τα delivery

Τα εμπορικά καταστήματα  την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 άρχισαν να λειτουργούν στις 11.00 π.μ., λόγω παγετού, σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων απαγορευόταν μέχρι τις 11.00 π.μ.

Από τις 10 το πρωί λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες 

Επιστροφή στο γραφείο από σήμερα 7/2/23, στις 10 το πρωί,  για τους δημοσίους υπαλλήλους,  ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα». 
Η απόφαση αυτή αφορά τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει ήδη εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, την Τρίτη 7/2 δεν ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε χθες (6/2)  και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους.
Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 7/2 , πριν από τις 10:00 το πρωί. 
Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω δεν αφορούν τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. 
Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στις οποίες ανήκουν οργανικά, ιδίως οι αρμόδιοι επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ..

Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Barbara» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.
Εξακολουθεί να ισχύει η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες και η λήψη των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.
00_1.jpg

Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τη Δευτέρα 6/2 στις 20:00 και μέχρι νεωτέρας διεκόπη η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης

020_1.jpg
Λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ

Στις 10:00 π.μ. ξεκίνησε η λειτουργία του e-ΕΦΚΑ στην Αττική και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, ενώ παράλληλα αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για σήμερα Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ στην περιοχή της Αττικής, για προληπτικούς λόγους.

Ποια σχολεία λειτουργούν την Τρίτη 7/2 στην Αττική - Αναλυτικά η εικόνα ανά τομέα και δήμο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα αιτήματα των δημάρχων και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτου προέβη στην απόφαση τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί περιοχών που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά.
Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτούργησαν  κανονικά.
Συγκεκριμένα τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά έπειτα και από εισήγηση των Δημάρχων:
Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, πλην των Δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας -Βάρης- Βουλιαγμένης που  λειτούργησαν κανονικά.
Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων, σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ  είναι κλειστά,  πλην του Δήμου Μεγαρέων.
Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ , είναι κλειστά σε όλους τους δήμους  (Συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).
Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν λειτούργησαν  τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης.
Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ δεν λειτούργησαν  τα σχολεία του Δήμου Περάματος. Από το δήμο Κερατσινίου λειτούργησαν  όλα , εκτός από τα παρακάτω :
1) Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.
2) Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.
3) Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.
Στο δήμο Κορυδαλλού είναι όλα ανοιχτά, εκτός από τα παρακάτω:
1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο
2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο
3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο
Στο ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ λειτούργησαν  όλα κανονικά εκτός:
Α) Στο δήμο Χαϊδαρίου που λειτούργησαν όλα , εκτός από τα παρακάτω που παρέμειναν κλειστά:
1. Όλα στην περιοχή του Δάσους
2. Όλα στην περιοχή του Δαφνιού
3. 1o Λύκειο
4. 1ο Γυμνάσιο
Β) Στο δήμο Πετρούπολης λειτούργησαν όλα , εκτός από τα παρακάτω σχολεία:
1. Νηπιαγωγείο 1o /2o / 6o / 7o /12o /150 /16o/ 17o /17o ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
2. Δημοτικό 1o / 4o /7o /8o /9o
3. Γυμνάσιο 4o / 6o
4. Γενικό λύκειο 3o
Στο ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ λειτούργησαν  όλα κανονικά.
Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Κοζάνη και Αμύνταιο

Κλειστά παρέμειναν και την Τρίτη 7/2, τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Κοζάνης και Αμυνταίου, ενώ αντίθετα, κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.
Επιπλέον, στον δήμο Βελβεντού Κοζάνης και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών τα μαθήματα ξεκίνησαν  στις 9 το πρωί, μια ώρα αργότερα τα σχολεία στους δήμους Βοΐου και Νεστορίου. Στις 9:15 πμ ξεκίνησαν τα μαθήματα στους δήμους Καστοριάς και Γρεβενών, ενώ στον δήμο Εορδαίας στις 10:00 το πρωί.
Kalyftaki.jpg
Κλειστά τα δικαστήρια


Κλειστά και την Τρίτη 7/2 τα δικαστήρια στην Αττική (Αθηνών- Πειραιώς) στην Βοιωτία (Θήβας-Λειβαδιάς) και στην Εύβοια (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Hellenic Train: Ακυρώσεις δρομολογίων

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχώρησε η Hellenic Train, κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή Υποδομής.
Έτσι, την Τρίτη 7/2 ακυρώνονται τα παρακάτω δρομολόγια:
TRAIN ROUTE ΑΠΌ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡ. ΠΡΟΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ
50 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ICE ΑΘΗΝΑ 7:22 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11:20
51 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ICE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7:08 ΑΘΗΝΑ 11:03
882 ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ IC ΑΘΗΝΑ 7:52 ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 12:03
C121 ΑΘΗΝΑ-ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 6:57 ΑΘΗΝΑ 11:57
14522 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΤΙΘΟΡΕΑ 9:50 ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 10:52
14521 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙ 8:30 ΤΙΘΟΡΕΑ 9:31
C521 ΤΙΘΟΡΕΑ-ΟΙΝΟΗ ΤΙΘΟΡΕΑ 5:30 ΟΙΝΟΗ 7:30
4200 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΟΡΩΠΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 6:04 ΚΑΝΤΖΑ 6:29
4205 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΤΖΑ 6:35 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 7:01
11530 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΟΙΝΟΗ 4:50 ΧΑΛΚΙΔΑ 5:09
1530 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΘΗΝΑ 4:52 ΧΑΛΚΙΔΑ 6:10
1533 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΑΛΚΙΔΑ 5:15 ΑΘΗΝΑ 6:34
3537 ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΑΛΚΙΔΑ 7:15 ΑΘΗΝΑ 8:34

Κλήσεις στην Πυροσβεστική για βοήθεια

Η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο δέχτηκε 143 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
πρ_7.JPG


Μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Βόρειες Σποράδες

Μηνύμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις.
"Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών", αναφέρει το μήνυμα.
112_3.JPG
122.JPG
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 7/2, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Μαγνησίας, λόγω της συνεχιζόμενης σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατεί από τις 2:30 τα ξημερώματα στην πόλη του Βόλου, όσο και σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσούν τις μετακινήσεις του και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Στα λευκά η Μαγνησία - Χωρίς ρεύμα το Νότιο Πήλιο


Το ύψος του χιονιού στο Βόλο έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, ακόμη και στο λιμάνι και την κεντρική παραλία.
Στο Πήλιο συνεχίζεται η χιονοθύελλα, ενώ το χιόνι ξεπερνά τα 50 εκατοστά στα Χάνια, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο και σε όλα τα βόρεια προάστια του Βόλου.
Σημειώνεται ότι δεν λειτουρογύν τα σχολεία στο Βόλο, όπως και στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου , αλλά και όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Περιφερειακό του Βόλου και πάνω προς Ανω Βόλο, Πορταριά και Χάνια, όπου το χιόνι έχει φθάσει υπερβεί το μισό μέτρο.
Στο μεταξύ, στο σκοτάδι λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση έχουν μείνει πολλοί οικισμοί στο Νότιο Πήλιο λόγω βλαβών εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Χωρίς ρεύμα εχουν μείνει Μηλίνα, Λαύκος Τρίκερι και Δράκεια, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.Το πρόβλημα έχει εντοπισθεί στη γραμμή Μηλίνας - Τρικερίου.

Στα λευκά ντύθηκε η Εύβοια

Προβλήματα σημειώνονται στη Στερεά Ελλάδα από το πέρασμα της κακοκαρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τον παγετό μετά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Εύβοια, τμήμα του νομού Βοιωτίας γύρω από τη Θήβα και η νότια πλευρά της Φθιώτιδας στην περιοχή της Αταλάντης και του Μαρτίνου.
Στη Βόρεια και κυρίως στην Κεντρική Εύβοια οι χιονοπτώσεις του προηγούμενου 24ωρου έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, καθώς σε κάποια ορεινά χωριά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων όπου το χιόνι έφτασε και το ένα μέτρο, υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Κλειστά παραμένουν τη Τρίτη 7/2 τα σχολεία και συνολικότερα οι δομές εκπαίδευσης στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα, όπως επίσης και σε ορισμένες περιοχές της Βοιωτίας και της Φωκίδας.

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της ύφεσης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Επίσης, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της δυτικής Περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και της περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των οδηγών να φέρουν αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους.
Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποκαταστάθηκε πλήρως και διεξάγεται κανονικά και με αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας, αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στο οδικό δίκτυο, ως ακολούθως:
-από την 261,280η χ/θ έως την 56,728η χ/θ της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
-στον παράδρομο/παράπλευρο Οδικό Δίκτυο του Αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από την 260,000η χ/θ (περιοχή Αγίων Θεοδώρων), έως την 129,100η χ/θ (Κόμβος Μαλεσίνας),
-από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ/θ της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας),
-από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Εθνικής Οδού Σχηματαρίου –Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11,
-από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ/θ της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς),
-από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Θηβών και
-στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας από 0,000χ/θ έως 11,000χ/θ.

Η εικόνα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας.
Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα έργου, επιχειρούν συνεχώς για παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.
Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
Στην Αχαΐα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρας, του Δήμου Αιγιαλείας, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.
Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα ακόλουθα σημεία:
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πούντας
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου, από το ύψος του 8ου χιλιομέτρου
-Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το ύψος της κοινότητας Βαλιμής
-Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω
-Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Συνέβρου, από το ύψος του 9ο χιλιομέτρου
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών
-Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα - Καλαβρύτων, μέσω Μαμουσιάς, Δουμενών και Ζαχλωρούς
Επίσης, καταγράφεται δυσχέρεια κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Αιγίου - Παρασκευής, στο ύψος του 14ου χιλιομέτρου, λόγω κατολίσθησης.
Στην Αιτωλοακαρνανία, έχει διακοπείη κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού και συγκεκριμένα, στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου, λόγω κατολίσθησης και πλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:
-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Παλαιόπυργου
-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από το ύψος της τοπικής κοινότητα Λιμνίτσας
-Στην επαρχιακή οδό Ελατόβρυσης - Γραμμένης Οξιάς
-Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από 14ο χιλιόμετρο έως την περιοχή Αραποκέφαλα

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Στην Λακωνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σκάλας - Γερακίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Βρονταμά, του Δήμου Ευρώτα, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Στην Κορινθία, είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα ακόλουθα σημεία του οδικού δικτύου:
-Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.
-Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο
-Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας, από το ύψος του 7ου χιλιομέτρου
-Στην επαρχιακή οδό Λυγιάς - Πύργου, από το 3ο χιλιόμετρο
-Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούριας, έως το 18ο χιλιόμετρο
-Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Κιάτου, έως το 15ο χιλιόμετρο
Στη Μεσσηνία απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για όσους κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 28ο έως το 40ο χιλιόμετρο.
Τέλος, στην Αρκαδία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου, από το 15ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας - Τι προβλέπεται για την Τετάρτη 8/2

Χιονοπτώσεων συνέχεια και την Τετάρτη 8/2 φέρνει η κακοκαιρία Βarbara στη χώρα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη του καιρού σήμερα, Τρίτη 7/2, οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και το απόγευμα
Για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 7/2 θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Αύριο, Τετάρτη 8/2, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.
Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ειδικά για την Αττική, προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη 9/2, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Οδηγίες προς πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης