Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε 48ωρη απεργία οι ηθοποιοί – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος

Σε 48ωρη απεργία οι ηθοποιοί – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος
Συγκέντρωση διμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 θα γίνει επίσης στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Σχετικά Άρθρα
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα, Τετάρτη 1/2, τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), οι οποίοι για την Πέμπτη 2/2 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην Πλατεία Συντάγματος.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00, αλλά και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) στις 1 και 2 Φεβρουαρίου.
Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 θα γίνει επίσης στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
«Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), σημειώνοντας πως η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση, την οποία είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.
Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως, τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.
Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης