Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψαλτοπούλου: Πιο αισιόδοξα τα δεδομένα για ιώσεις – Καθημερινά 20-25 θάνατοι από covid, δεν είναι ανησυχητικός ο βήχας

Ψαλτοπούλου: Πιο αισιόδοξα τα δεδομένα για ιώσεις – Καθημερινά 20-25 θάνατοι από covid, δεν είναι ανησυχητικός ο βήχας
"Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει" ο βήχας, ανέφερε η Θ. Ψαλτοπούλου
Σχετικά Άρθρα
Καθημερινά έχουμε 20-25 θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό, ενώ ένα με δύο θανάτους καταγράφηκαν από γρίπη την προηγούμενη εβδομάδα σε άτομα 60 ετών και άνω, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Ψαλτοπούλου.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «ανάμεσα στον κορωνοϊό και στη γρίπη και τα δύο τα φοβόμαστε και προστατευόμαστε», ενώ σημείωσε πως «στις ηλικίες 60 και άνω – έχουμε και το αντιγριπικό εμβόλιο – όμως, η διαφορά είναι ότι έχουμε ευτυχώς ένα με δύο θανάτους το πολύ τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα από τη γρίπη σε άτομα 60 ετών και άνω, που ήταν άντρες, ενώ από τον κορωνοϊό έχουμε 20 -25 την ημέρα».
Πάντως, κατά την ίδια, τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τις ιώσεις και τις γριππώδεις συνδρομές είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη. «Έχουμε λιγότερες γριππώδεις συνδρομές», ανέφερε.
Εξήγησε ότι και στον κορωνοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων», αν και «όσον αφορά στους θανάτους, που είναι και το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών».
Η κα Ψαλτοπούλου συνέστησε τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά και τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, σημειώνοντας παράλληλα πως «όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους».

Εμβόλια και παρενέργειες

Σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τόνισε ότι οτιδήποτε, είτε εμβόλιο, είτε φάρμακο, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες.
«Επομένως, αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ», πρόσθεσε.
Επισήμανε πως «όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου».

Δεν είναι ανησυχητικός ο βήχας

Δεν είναι κάτι ανησυχητικό ο βήχας που μπορεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση, σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου.
Όπως εξήγησε, «ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης