Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ η έξαρση ιώσεων - Δύσκολο το επόμενο δίμηνο

Δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ η έξαρση ιώσεων - Δύσκολο το επόμενο δίμηνο
"Η ανησυχία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, είναι αν τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη (Kraken, Όρθρος), μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των μολύνσεων τον Φεβρουάριο και Μάρτιο", σύμφωνα με τον Γ.  Καλομενίδη
Σχετικά Άρθρα
Το εκρηκτικό μείγμα γριπωδών συνδρόμων που δημιουργούν covid, γρίπη και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) με την μεγάλη και ταυτόχρονη διασπορά στην κοινότητα, οδηγώντας σημαντικό αριθμό ανθρώπων να επισκεφτούν τα νοσοκομεία, δημιουργεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
«Από μέσα Δεκεμβρίου και μετά κυρίως από τις μέρες των γιορτών και δώθε η πίεση είναι εμφανής στην γενική εφημερία, η οποία πλέον έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη μερικές φορές, ενώ παρατηρείται μεγάλη δυσκολία να βρεθούν χώροι να νοσηλευθούν οι ασθενείς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Α Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο "Ο Ευαγγελισμός", Γιάννης Καλομενίδης.
Σημειώνει μάλιστα ότι προκαλείται «έμφραγμα» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων από τις επισκέψεις εκατοντάδων πολιτών με λοίμωξη του αναπνευστικού, εξηγώντας πως η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν λειτουργούσε το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Σύμφωνα με τον κ. Καλομενίδη, η πλειοψηφία όσων πηγαίνουν στα νοσοκομεία δεν χρειάζονται ειδική φροντίδα και μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία του 2022 από τον «Ευαγγελισμό» έδειξαν ότι το 82% από το σύνολο όσων προσήλθαν στα ΤΕΠ δεν είχαν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας.
Όπως εξηγεί, στα νοσοκομεία προσέρχεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων που στην πράξη δεν έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας, προσθέτοντας με έμφαση ότι είναι κάτι που το συζητάμε 20 χρόνια και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Λεκανοπέδιο στο οποίο να απευθυνθούν, όπως ένα Κέντρο Υγείας στην πόλη τους που να εφημερεύει, όπως εφημερεύουν τα ΚΥ στην περιφέρεια.
«Λόγω απουσίας εφημερίας πρωτοβάθμιας δομής ο κόσμος συνωστίζεται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες, επιβαρύνεται η λειτουργία του νοσοκομείου και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει», υπογραμμίζει.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει, υπογραμμίζει ο κ. Καλομενίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα, μετά τις καθημερινές πολύωρες καθυστερήσεις στα ΤΕΠ και εφημερίες στα Νοσοκομεία της Αττικής που σημειώνονται ήδη τον Ιανουάριο, με την επικράτηση υπερ-μεταδοτικών υποπαραλλαγών ( Kraken, Όρθρος) της μετάλλαξης Omicron το φαινόμενο θα ενταθεί.
Ο ίδιος κάνει λόγο για διαφορετική εικόνα από αυτή πριν από δύο χρόνια, συμπληρώνοντας ότι σήμερα νοσούν βαριά και χρειάζονται διασωλήνωση κυρίως άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ αποτελεί μεγάλη έκπληξη «να δούμε ένα 60ρη κατά τα άλλα υγιή, εμβολιασμένο να νοσεί βαριά».
Για την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, εξηγεί πως τα δεδομένα από τις ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη σοβαρής νόσου είναι πολύ καλά και εκτιμάται ότι το εμβόλιο θα προστατεύει ακόμα και από τις νέες παραλλαγές.

«Καμπανάκι» για μεταλλάξεις – Δύσκολοι μήνες ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών, θέτοντας τα υγειονομικά συστήματα σε επαγρύπνηση, καθώς αναμένεται αύξηση των μολύνσεων τους επόμενους μήνες και περισσότερος κόσμος θα έχει ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας.
Ο κ. Καλομενίδης σημειώνει ότι, όπως φαίνεται από δεδομένα του εξωτερικού και η νέα υποπαραλλαγή "Όρθρος" της μετάλλαξης Omicron δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο, συμπληρώνοντας πως καμία από τις υπο-παραλλαγές της Omicron, αν και πιο μεταδοτικές, δεν φάνηκε να προκαλούν βαρύτερη νόσο.
«Άρα, από αυτή τη μεριά δεν έχουμε συναγερμό. Το πρόβλημα είναι όταν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, και τώρα έχουμε και από covid-19, αλλά και από άλλες ιώσεις. Εννοείται ότι θα δούμε στατιστικά, όλο και περισσότερο κόσμο, ανάμεσα κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό, να έχει ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα. Όταν όλοι αυτοί χρειάζονται ταυτόχρονα και για μικρή περίοδο φροντίδα, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για το νοσοκομείο και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών», προσθέτει.
Για την Ελλάδα, αναφέρει πως «είναι παρήγορο το γεγονός ότι παρατηρείται ύφεση της γρίπης για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι φέτος πιάσαμε κορυφή περίπου ένα μήνα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε άλλους ιούς, επιτηρούμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, όπου για δεύτερη εβδομάδα η θετικότητα του παρουσιάζει αύξηση. Υπάρχουν και άλλοι που δεν τους επιτηρούμε, οι οποίοι κυκλοφορούν και δεν έχουμε εικόνα».
Ακόμη, ο κ. Καλομενίδης αναφέρει ότι αύξηση παρουσιάζει και ο SARSCoV-2 και η ανησυχία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, είναι αν τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη (Kraken, Όρθρος), μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των μολύνσεων τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η άλλη πλευρά είναι το σύστημα υγείας και κυρίως οι άνθρωποί του, οι οποίοι ήδη είναι εξαντλημένοι εδώ και 2,5 χρόνια με την πανδημία.
Υπογραμμίζει «ο χειμώνας άρχισε πάρα πολύ κακά, το κλίμα είναι πάρα πολύ κακό στις εφημερίες και πραγματικά αν δεν γίνει κάτι που μπορεί να ελαφρύνει τις εφημερίες και αυτό είναι στα χέρια του υπουργείου, δεν θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι καλά τον Φλεβάρη».
Η πανδημία έδωσε μαθήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και επιβάλλεται να ξαναδούμε «τι δημόσια περίθαλψη έχουμε στην Ελλάδα και τι θέλουμε να έχουμε», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης