Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποπαραλλαγή «Kraken» - Λουκίδης (Πνευμονολόγος): Διαφεύγει της ανοσίας - Γκάγκα: Μάλλον θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Υποπαραλλαγή «Kraken» - Λουκίδης (Πνευμονολόγος): Διαφεύγει της ανοσίας - Γκάγκα: Μάλλον θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει το κατά πόσον η νέα υποπαραλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και να πιέσει τα συστήματα υγείας
Σχετικά Άρθρα
Προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή «Kraken», η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και κατά πόσον μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και να πιέσει τα συστήματα υγείας.

Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης για τη νέα υποπαραλλαγή «Kraken» αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα.

Για τη νέα υποπαραλλαγή «Kraken», κατά πόσο είμαστε καλυμμένοι από τα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα, μίλησε o πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».
Όπως είπε για την ώρα η «Kraken» φαίνεται να επικρατεί στην Αμερική και όχι τόσο στην Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά τεκμηριωμένα.
«Υπάρχουν δύο εργασίες που δείχνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, δεν πρέπει να το βάλουμε σε κλινικό επίπεδο, ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας και να μην έχει μεγάλη προστασία από τα εμβόλια, με μία μικρή υποσημείωση, ότι έχεις μεγαλύτερη άμυνα εάν έχεις κάνει την επικαιροποιημένη (δόση) 4 και 5» σημείωσε ο καθηγητής.

Η συμπεριφορά της Kraken

Ανέφερε πως βάσει των στοιχείων η νέα μετάλλαξη δεν έχει το κλινικό αποτύπωμα που θα έβαζε κάποιον σε ανησυχία και δείχνει να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη της «Όμικρον».
«Αυτό που έχει μπερδέψει περισσότερο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων δόσεων.
Έχει μάθει ότι οι δόσεις των εμβολιασμών είναι ετήσιες.
Όταν βλέπει λοιπόν, ότι αυτό γίνεται ανά 3-4 μήνες, τον ανησυχεί και τον προβληματίζει» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων είπε πως δεν είναι κάτι το περίεργο καθώς πάντοτε αυτή την περίοδο ο κόσμος αρρώσταινε, ωστόσο φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο γιατί οι ιοί μας βρήκαν ανοσιακά απροετοίμαστους.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως κάθε παραλλαγή που έρχεται εξαρτάται ποιον βρίσκει και πώς τον βρίσκει.
Υπάρχει φυσική ανοσία στο περιβάλλον;
Υπάρχει τεχνητή;» υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη αντιβιοτικών και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση τους, και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ενήλικες να απευθυνόμαστε και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Για το θέμα μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Open.
«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα .
«Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα.
Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο.
Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε.
Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει.
Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

H εκτίμηση του ΠΟΥ για την νέα υποπαραλλαγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 του κοροναϊού, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Kraken») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Πότε θα επικρατήσει στην Ευρώπη

H υποπαραλλαγή XBB.1.5 τoυ κορωνοϊού, γνωστή και ως Kraken, θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα με δύο μήνες, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι «χαμηλός», όμως οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν «μέτριο ως υψηλό» ρίσκο, εκτιμά το ECDC σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από XBB.1.5 διαφέρει σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές της Omicron», επισημαίνει.
Ωστόσο η εξάπλωση της Kraken είναι εκρηκτική, περίπου 12% ταχύτερη σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το στέλεχος τον Οκτώβριο.
Στις βορειοανατολικές πολιτείες βαίνει ήδη προς επικράτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης