Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Σε ύφεση οι ιώσεις τον Φεβρουάριο – Δεν είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά

Γώγος: Σε ύφεση οι ιώσεις τον Φεβρουάριο – Δεν είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά
"Υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα αυτή τη στιγμή που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα", σύμφωνα με τον Χ. Γώγο
«Ελπίζω ο Γενάρης να είναι η κορύφωση και το Φεβρουάριο να έχουμε μια ύφεση» της έξαρσης των ιώσεων , όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος, Χ. Γώγος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά».
Ο κ. Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η μεγάλη έξαρση των ιώσων κορυφώνεται σιγά σιγά μέσα στον τρέχοντα μήνα, αλλά και ότι τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γρίπη,τον ιό τον RSV και λιγότερο από τον κορωνοϊό.
Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), υπογράμμισε πως υπήρχε πάντα στα μικρά παιδιά και προ πανδημίας, απλά φέτος προσέβαλε πολύ τους ηλικιωμένους.
Εξήγησε ότι συνήθως οι απλές ιώσεις, «οι πιο ανώδυνες, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, πονόλαιμο, τρέχει μύτη, λίγο μπούκωμα. Καμιά φορά κάνει και λίγο βρογχίτιδα», ενώ όταν κάνει βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία χρειάζεται παρέμβαση πιο ειδική, πιο ίσως συγκροτημένη, ίσως και νοσοκομειακής».
Πρόσθεσε ότι «οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, με αντιμικροβιακά. Και αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας και οι γονείς και οι συνάδελφοι φυσικά που χορηγούν τα φάρμακα».
Ακόμη, ο κ. Γώγος ότι δημιουργούν προβλήματα και στα εξωτερικών ιατρεία οι επισκέψεις των γονιών για ένα απλό κρυολόγημα των παιδιών στο νοσοκομεία, αλλά και για τους μικρούς ασθενείς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων πιο δύσκολων νόσων» και για αυτό υπάρχει η εξέταση του παιδιού από παιδίατρο.

Για μετάλλαξη Kraken: Μεταδοτική, αλλά ηπιότερη νόσηση

Για την μετάλλαξη Kraken, σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική, αλλά κάνει πιο ήπια νόσο.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, είναι μια παραλλαγή που μεταδίδεται ευκολότερα, δηλαδή έχει περίπου 1,6 φορές παραπάνω δυνατότητα μετάδοσης από ό,τι είχε η προηγούμενη, όμως η νόσηση που κάνει δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον δεδομένα να είναι περισσότερο ισχυρή, σοβαρή και τοξική από την προηγούμενη.
Πρόσθεσε δε, πως βάσει των δεδομένων από τις μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν μετά τα αρχικά στελέχη, δηλαδή, την Alpha και τη Delta, φαίνεται ότι η ανοσοποίηση λόγω εμβολιασμού και νόσησης, προστατεύει από τη βαριά νόσο.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα εντοπιστεί και στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, αλλά νομίζω ότι τώρα ο ΕΟΔΥ κάνει και μια αναδρομική εξέταση των δειγμάτων που έχουμε μαζέψει για να δούμε αν υπάρχει και κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα μεγάλης εισαγωγής κρουσμάτων Kraken στην Ελλάδα».
Σημείωσε δε, πως η επιδημία έχει αλλάξει μορφή και αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς, δεδομένου ότι υπάρχουν και εργαλεία θεραπευτικά, όπως είναι τα αντιικά φάρμακα για τους πάσχοντες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία προστατεύουν σε βαθμό πολύ μεγάλο από 50% – 85% από σοβαρή νόσηση.

Για ελλείψεις φαρμάκων

Κάνοντας αναφορά στο θέμα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Γώγος αφού σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και «μας ανησυχεί», υπογράμμισε πως «υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα αυτή τη στιγμή που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα και έτσι, να έχουμε μια βελτίωση στο πρόβλημα που υπάρχει. Θα πρέπει να λυθεί σιγά σιγά, αλλά μάλλον γρήγορα και ουσιαστικά γιατί η επιδημία «τρέχει».
Συμπλήρωσε ότι «οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης