Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπαδόπουλος για Λέσβο: Πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός

Παπαδόπουλος για Λέσβο: Πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός
"Oι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 Ρίχτερ και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες", σύμφωνα με τον Γ. Παπαδόπουλο
Σχετικά Άρθρα
«Είμαστε πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο να ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως θεωρεί στοιχείο επικινδυνότητας το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον και το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής.
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «πάμε αρκετά καλά», χωρίς ωστόσο να είμαστε να πούμε ότι έληξε το φαινόμενο.
Για το κατά πόσο οι δονήσεις στη Λέσβο συνδέονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, ανέφερε πως «φαίνεται να είναι λίγο δυτικότερα η ανάπτυξη, το επίκεντρο της τελευταίας σεισμικής δράσης. Λόγω όμως των σφαλμάτων που υπάρχουν στον εντοπισμό των επικέντρων, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι».
Πάντως, ακόμα και αν είναι το ρήγμα το συγκεκριμένο που προκάλεσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867, όπως είπε, «δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην πως θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα ο μεγάλος εκείνος σεισμός του 1867. Ενεργό ρήγμα είναι και πολλές φορές θα μας δώσει και μικρούς σεισμούς».
Πρόσθεσε πως «ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ για να εκτονωθεί θέλει περίπου 1.000 τεσσάρηδες μετασεισμούς. Δεν τους έχουμε τους χίλιους τεσσάρηδες».
Εξήγησε δε, πως δεν σημαίνει ότι το να έχουμε αυτούς τους 4,9 Ρίχτερ ή 4,7 Ρίχτερ, το ρήγμα είναι ήδη ώριμο για να μας δώσει τον 6,5 Ρίχτερ.
Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους «υπομονή και ψυχραιμία», αλλά και για «τους λίγους, που έχουν κάποιες μικρές βλάβες στο χώρο κατοικίας ή στο χώρο εργασίας, να πάρουν τη γνωμάτευση, τη συμβουλή ενός μηχανικού είτε από το Δήμο ή ακόμα και από ιδιώτη μηχανικό».

Για Εύβοια

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλος, στα Ψαχνά Ευβοίας η ακολουθία είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες.
Εξήγησε πως έχουμε τρεις εστίες ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, προσθέτοντας πως «εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά» και πως χρειάζεται προσοχή, ενώ τα σημεία αυτά είναι ξεχωριστά «παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση».

Καταπόνηση των κτιρίων μόνο με μεγάλες δονήσεις

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η καταπόνηση των κτιρίων είναι πραγματική μόνο όταν είναι μεγάλες οι δονήσεις, από 6 Ρίχτερ και πάνω.
Πρόσθεσε ότι οι μικρές δονήσεις που έγιναν αισθητές στην Αττική πρόσφατα, δεν προκαλούν ιδιαίτερη καταπόνηση, ενώ οι κατασκευές είναι «πολύ πιο ανθεκτικές από ότι νομίζουμε».

Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ το 2023

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «στην Ελλάδα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από 5,5 Ρίχτερ, όχι 6και πάνω. Άρα, οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 Ρίχτερ και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».
Αφού σημείωσε ότι πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις», υπογράμμισε πως «θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στο χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα».
Κατέληξε λέγοντας πως η γεωφυσική εικόνα είναι πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη, αλλά οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα, που δεν είναι η περίπτωσή μας.

www.bankingnedws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης