Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας για Λέσβο: Γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα - Είμαστε σε επιφυλακή, οφείλουμε να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα

Λέκκας για Λέσβο: Γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα - Είμαστε σε επιφυλακή, οφείλουμε να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα
«Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός», τόνισε ο Ευ. Λέκκας
Γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα είναι αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με 300 νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή».
Πρόσθεσε πως «οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» και μάλιστα, «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους», αλλά και κάτω από τις οδηγίες του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα που έδωσε τη σεισμική ακολουθία, λέγοντας πως «ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα».
Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, σημείωσε πως «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια.
Όπως ανέφερε, «τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

Συστάσεις προς κατοίκους

Ο κ. Λέκκας συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
Επίσης, θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και το βράδυ να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Εκτίμησε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρχουν νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης