Κοινωνία

«Χορεύει» η Λέσβος, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Ανησυχούν οι σεισμολόγοι: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

«Χορεύει» η Λέσβος, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Ανησυχούν οι σεισμολόγοι: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό»
Χρειάζεται λίγο προσοχή στο νησί σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις - Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Λέσβο τη Δευτέρα 9/1
Σχετικά Άρθρα
(upd3) «Χορεύει» στους ρυθμούς του εγκέλαδου η Λέσβος.
Η σεισμική δραστηριότητα που ξύπνησε αξημέρωτα το Σάββατο 7 Ιανουαρίου τους κατοίκους της Λέσβου, έχει ανησυχήσει τους σεισμολόγους.
Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, το φαινόμενο παρακολουθεί συνεχώς η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ενώ τη Δευτέρα 9/1 μεταβαίνουν στο νησί στελέχη της ΔΑΕΦΚ για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές.
Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Λέσβο,
με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, ώστε να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.
Μάλιστα, το ειδικό κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα κάνει στους απαραίτητους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, πρωτίστως στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο.
Στο μεταξύ, ζημιές σημειώθηκαν από τον σεισμό στο χωριό Λεπέτυμνος και σύμφωνα με προέδρο της Κοινότητας Θέμη Καμμένο, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο στο νηπιαγωγείο, στα γραφεία της κοινότητας, στο ιατρείο, καθώς και σε πάνω από 10 σπίτια.

Οι ενέργειες Στυλιανίδη - Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, μετά τους σεισμούς των 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσαν στη Δυτική Λέσβο.
Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.
Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».
Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα - παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου - στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Τσελέντης: Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, με την επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους σεισμολόγους αναφορικά με τις σημερινές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Λεσβο.
«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης
Υπενθυμίζεται πως ξημερώματα Σαββάτου 7 Ιανουαρίου, δύο τουλάχιστον συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο νησί της Λέσβου.

Δυναμικό φαινόμενο

«Είναι δυναμικό φαινόμενο ο σεισμός, κάθε μικρότερη δόνηση που προστίθεται, μας βοηθά να αξιολογήσουμε την κατάσταση.
Είναι νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 4,9 Ρίχτερ», ανέφερε μιλώντας για τη Λέσβο ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά και την δόνηση των 4,2 Ρίχτερ, εξηγώντας πως «έχουμε σε εξέλιξη τρεις ανεξάρτητες σεισμικές εστίες, δεν είναι οι μεν μετασεισμοί των δε. Οι εστίες στα νότια, στα Ψαχνά και στο βορειοανατολικό τμήμα είναι σε σημαντικές αποστάσεις μεταξύ τους.
Είναι σε παράλληλη εξέλιξη η δραστηριότητα και στις τρεις σεισμικές εστίες».
Περαιτέρω, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως πέρσι στο Αρκαλοχώρι ή στις 29 Νοεμβρίου στην Εύβοια, όταν λίγες ώρες μετά τις αναφορές από σεισμολόγους ότι “κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, που σημαίνει κατά 95%”, η φύση τους διέψευσε, καθώς έγιναν ισχυρότεροι σεισμοί».
Μάλιστα, στρεφόμενος κατά της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι μόνο τι λένε οι σεισμολόγοι στους κατοίκους των περιοχών, αλλά και οι οδηγίες που δίνει η πολιτική προστασία στις δημοτικές Αρχές των περιοχών όπου έχει εκδηλωθεί ο σεισμός και στην Εύβοια είδαμε ότι δεν έδωσαν καμία».

Λέκκας: Γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα - Είμαστε σε επιφυλακή

Γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα είναι αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με 300 νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή».
Πρόσθεσε πως «οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» και μάλιστα, «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους», αλλά και κάτω από τις οδηγίες του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα που έδωσε τη σεισμική ακολουθία, λέγοντας πως «ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα».
Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, σημείωσε πως «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια.
Όπως ανέφερε, «τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».
Τέλος, ο κ. Λέκκας συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
Επίσης, θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και το βράδυ να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Εκτίμησε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρχουν νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες.

Οι πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, με επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου.
Είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.
γεωδ.JPG
Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 7/1 στη Λέσβο, λίγες ώρες μετά την σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:39 π.μ. και το επίκεντρο ήταν στα 3 χλμ δυτικά–βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,3 χλμ.
47.JPG

Ακολούθησαν κι άλλοι μετασεισμοί.
Ο ισχυρότερος ήταν 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 04:54, με επίκεντρο στην ίδια περιοχή και εστιακό βάθος 19 χιλιομέτρων.

Μικρές ζημιές από το σεισμό σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και κατολισθήσεις

Το φως της ημέρας δείχνει τα μέχρι στιγμής προβλήματα που έχει προκαλέσει κυρίως στη βόρεια Λέσβο η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Πέραν των κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος.
Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση».
1_3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης