Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην Κίνα – Πρέπει να μάθουμε ποια στελέχη covid κυκλοφορούν

Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην Κίνα – Πρέπει να μάθουμε ποια στελέχη covid κυκλοφορούν
Είναι η ευκαιρία να εμβολιαστούμε τώρα κατά της γρίπης είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Την θέση πως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την κυκλοφορία του covid στην Κίνα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Tο τι συμβαίνει ακριβώς στην Κίνα δεν το ξέρει κανείς, διότι οι Κινέζοι δίνουν στοιχεία τα οποία δεν στέκουν λογικά.
Για να καταλάβετε, ως παράδειγμα δίνουν ότι έχουν 5.000 κρούσματα τη μέρα.
Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό, αυτό με εφτά ημέρες την εβδομάδα έχουν 35.000 κρούσματα.
Όταν εμείς τώρα έχουμε 45.000 κρούσματα και είμαστε η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και όχι του 1,4 δισ.
Άρα λοιπόν δεν είναι πάρα πολύ αξιόπιστα τα στοιχεία που δίνουν οι Κινέζοι και αυτό είναι από τα μεγάλα ζητήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους Κινέζους να αλλάξουν τακτική σε αυτό, να δίνουν τα πραγματικά στοιχεία και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα.
Η Κίνα έχει ακολουθήσει μία τελείως διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων.
Αυτό οδήγησε πάρα πολλούς Κινέζους στο να μην έχουν εμβολιαστεί και πάρα πολλούς να μην έχουν κάνει αναμνηστική δόση.
Οι Κινέζοι εμβολιάστηκαν με τα δικά τους εμβόλια, τα οποία είναι εμβόλια παλιάς τεχνολογίας, αδρανοποιημένων ιών, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που είχαμε εμείς του τύπου mRNA και ταυτόχρονα λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, ελάχιστοι άνθρωποι, λίγοι γενικώς είχαν νοσήσει.
Άρα ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Ο κίνδυνος

«Αν έρθουν οι Κινέζοι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουμε άμεσα, αν τα λίγα στοιχεία που έχουμε για την Κίνα ισχύουν.
Δηλαδή, αν τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα, από τα πολύ λίγα στοιχεία που έχει δώσει η κινεζική κυβέρνηση, είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί εμείς έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε νοσήσει.
Αυτό που φοβάται η επιστήμη είναι ότι επειδή εκεί θα νοσήσει πάρα πολύς κόσμος μαζικά, είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός, είναι παρθένος να το πω έτσι από κορωνοϊό και ταυτόχρονα πυκνοκατοικημένες πολλές περιοχές, όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούνε καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη, στελέχη δηλαδή τα οποία δεν τα ξέρουμε.
Βεβαίως οι προβλέψεις είναι ότι όταν ο ιός μεταλλάσσεται στην πορεία μιας πανδημίας, συνήθως γίνεται πιο μεταδοτικός για να μπορέσει ο ίδιος να επιβιώσει, αλλά λιγότερο θνησιγόνος.
Καμιά φορά όμως μπορεί να συμβεί και ατύχημα. Αυτό το ατύχημα φοβόμαστε» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως τα τεστ που πρέπει να γίνουν στους Κινέζους ταξιδιώτες πρέπει να είναι αυτά, με τα οποία «κάνουμε αλληλούχιση του γενετικού υλικού του κορονοϊού» έτσι ώστε να βρεθεί για ποιο στέλεχος μιλάμε.

Για ιώσεις και γρίπη

Αναφερόμενος στην έξαρση ιώσεων και γρίπης, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι όντως υπάρχει έξαρση, αν και έκανε μια σύγκριση με τον κορωνοϊό.
«Παρότι η γρίπη αυτή τη στιγμή μάλλον είναι συχνότερη από τον κορωνοϊό.
Από τότε που ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και την παρακολουθούμε εδώ και 11 εβδομάδες έχουμε θρηνήσει τρία θύματα από τον ιό της γρίπης.
Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε 137 Έλληνες από κορονοϊό, την προ -προηγούμενη εβδομάδα 150 και ούτω καθεξής.
Άρα ναι, η γρίπη είναι πρόβλημα.
Υπάρχει σαφής λύση, λέγεται αντιγριπικός εμβολιασμός.
Είναι πανεύκολος πας να το κάνεις σε οποιοδήποτε φαρμακείο.
Δεν χρειάζεται συνταγογράφηση γιατρού.
Δεν κατανοώ πώς εμείς οι ίδιοι σαν λαός, όταν ήταν η πρώτη χρονιά του κορονοϊού και είχαμε φοβηθεί, είχαμε κάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια […] θα υπάρχει πίεση και η γρίπη θα χειροτερέψει, το πικ το κάνει κάπου τον Φεβρουάριο.
Στην Ελλάδα τώρα δεν έχουμε ακόμα κρύα.
Είναι σημαντικό αυτό, άρα δεν είμαστε τελείως μέσα και η μεταδοτικότητα είναι μικρότερη. Είναι η ευκαιρία το “παράθυρο” που έχουμε να εμβολιαστούμε τώρα.
Μέσα σε 10 – 15 μέρες θα έχουμε ανοσία έναντι της γρίπης και τουλάχιστον δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσω γρίπη, αλλά η πιθανότητα να νοσήσω βαριά και να χρειαστώ νοσηλεία και να κινδυνέψει η ζωή μου είναι πραγματικά μηδαμινή» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης