Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ για ξέσπασμα covid στην Κίνα: Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές για τη μετάδοση του ιού - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

ΕΟΔΥ για ξέσπασμα covid στην Κίνα:  Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές για τη μετάδοση του ιού - Τι ανησυχεί τους ειδικούς
"Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση", αναφέρει ο ΕΟΔΥ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μπορεί να έχει σημάνει συναγερμός και προβληματισμός σε πολλές χώρες του πλανήτη μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, ωστόσο ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους.
Σημειώνει ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία

«Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Προσθέτει πως «η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Πανσπερμία των ιών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, έκδηλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την αύξηση της γρίπης φέτος και άλλων ιών του αναπνευστικού, καθώς σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα γριπωδών συνδρόμων, με τις προβλέψεις για μετά τις γιορτές να είναι απαισιόδοξες.
Μάλιστα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για πανσπερμία των ιών την εορταστική περίοδο και προειδοποιούν για διπλασιασμό των ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού, εκφράζοντας φόβους ακόμη και για 100.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως τον επόμενο μήνα (Ιανουάριο 2023), λόγω του συνωστισμού τις ημέρες των εορτών. Αναμένουν έξαρση της γρίπης το επόμενο διάστημα, κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Παγώνη: Έξαρση της γρίπης τους επόμενους δύο μήνες – Τεστ και φιλιά στον αέρα στα ρεβεγιόν

Για έξαρση της γρίπης τους επόμενους δύο μήνες κάνει λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, καλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη Η1Ν1 να το κάνουν, αλλά και κρούοντας το «καμπανάκι» τις γιορτινές ημέρες, λέγοντας πως «στα ρεβεγιόν δεν χρειάζεται να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε».
Η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι από αρχές Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές ιώσεις, ενώ τις περιμέναμε μετά τις 20 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό κυρίως.
Συνέστησε πριν την παρουσία σε κάποιο ρεβεγιόν να γίνεται τεστ, αλλά και χρήση μάσκας όπου χρειαστεί.
«Για να μην ταλαιπωρηθούμε λοιπόν αυτές τις μέρες θα προσέξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα βγούμε, αλλά όπου χρειαστεί θα φορέσουμε τη μάσκα, δεν την ξεχνάμε γιατί εδώ είναι η νόσος Covid εδώ οι υποπαραλλαγές, εδώ οι γρίπες, εδώ οι ιώσεις και επιπλέον τα αντισηπτικά που τα ξεχάσαμε και αυτά, πρέπει να τα έχουμε μαζί μας και στα ρεβεγιόν δεν χρειάζεται να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε[…] στον αέρα τα φιλιά», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως όποιος έχει λίγο συνάχι, να καθίσει στο σπίτι του να περάσει αυτό το τετραήμερο- πενθήμερο και μετά να βγει».
Τέλος, με αφορμή την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα, η κα Παγώνη ανέφερε πως δεν χρειάζεται πανικός και σημείωσε πως «περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιστημονική ευρωπαϊκή κοινότητα για να πάρουμε τις πρώτες οδηγίες και από εκεί και πέρα ό, τι αποφασιστεί θα το εφαρμόσουμε».

Η εικόνα στην Ελλάδα

Αυξητική πορεία σημειώνουν τα περιστατικά γρίπης, αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) την τελευταία εβδομάδα, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αν και καταγράφηκαν 137 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ στις 29/12.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 19–25 Δεκεμβρίου 2022:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

• καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
• η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
• στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)
e3.JPG
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

• ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
• καταγράφηκαν 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19
• καταγράφηκαν 137 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 56-96)
• η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα
• μας
• η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
• μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75
• η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν
e2.JPG

Ιός της γρίπης


• η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση
• καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 51/2022
• συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 νοσηλεύτηκαν 24 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 150 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 149 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και το ένα (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β
• από τα 149 στελέχη τύπου Α τα 147 (99%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

• η θετικότητα αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)
e1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης