Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα φαρμακεία από σήμερα (19/12) ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Χωρίς ιατρική συνταγή

Στα φαρμακεία από σήμερα (19/12) ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Χωρίς ιατρική συνταγή
Από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά και ενήλικες που ανήκουν σε ομάδεςε αυξημένου κινδύνου
Στα φαρμακεία θα εκτελείται από σήμερα, Δευτέρα 18/12, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού.
Το αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποιους αφορά

Από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή, με τη σχετική εγκύκλιο δύνανται να εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά και ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Χρόνια καρδιακά νοσήματα
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους,
Πρόκειται για ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81839/29-12-2021 εγκύκλιο με θέμα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων» 2022 (ΑΔΑ :Ψ7ΦΥ465ΦΥΟ-47Φ), οι οποίοι δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης