Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» για αύξηση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού – Από τα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο

«Καμπανάκι» για αύξηση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού – Από τα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο
"Φέτος, επειδή υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία και αργούσε κάπως ο κόσμος να παραλάβει το εμβόλιο της γρίπης, είπαμε να κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία και να μην χρειαστεί συνταγή γιατρού", δήλωσε η Μ. Γκάγκα
Σχετικά Άρθρα
Ανοδική πορεία στη διασπορά της εποχικής γρίπης και της λοίμωξης RSV καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, ενώ σταθερή είναι η κυκλοφορία του κορωνοιού.
Για έξαρση των ιώσεων και της γρίπης έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, κρούοντας το καμπανάκι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που θα γίνει από τα φαρμακεία.
«Σε μία περίοδο φθινοπωρινή και αρχή χειμερινής μετά από τρία χρόνια δεν παρουσιάζεται έξαρση Covid-19. Είναι η πρώτη περίοδος που βλέπουμε ένα τέτοιο πρότυπο, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση Covid-19, αλλά των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Δ. Παρασκευής, γνωστοποιώντας ότι σύντομα ο ΕΟΔΥ θα περάσει σε ένα σύστημα ενιαίας επιτήρησης των αναπνευστικών ιών, δηλαδή θα υπάρχει μια ενιαία έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού.

Γκάγκα: Έχουμε πολύ βαριά σεζόν γρίπης – Εμβολιασμός χωρίς συνταγή γιατρού

Από τα φαρμακεία θα γίνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο , ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, σημειώνοντας ότι «επειδή φέτος έχουμε μία πολύ βαριά σεζόν γρίπης, το βλέπουμε στα παιδιά και τους μεγάλους, είπαμε να εμβολιαστεί ο κόσμος χωρίς συνταγή γιατρού».
Η κα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «φέτος, επειδή υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία και αργούσε κάπως ο κόσμος να παραλάβει το εμβόλιο της γρίπης, είπαμε να κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία και να μην χρειαστεί συνταγή γιατρού».
Ακόμη, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέσω του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «με το καινούριο νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή, αλλάζουμε τελείως τα ΤΕΠ. Οι ασθενείς μένουν στο κρεβάτι των ΤΕΠ και ο κάθε γιατρός που χρειάζεται τους βλέπει εκεί, χωρίς να μετακινηθεί ο ασθενής. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι αναμονές και γίνονται πιο γρήγορα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι τα ΤΕΠ είναι το πρώτο πράγμα που πονάει τους Έλληνες, είναι το πρώτο πράγμα που θέλουμε να φτιάξουμε».

Παρασκευής: Σημαντική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού τις τελευταίες 5 εβδομάδες

Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως προκύπτει από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας της ΠΦΥ, «έχουμε σημαντική αύξηση τις τελευταίες πέντε εβδομάδες που είναι πιο σημαντική στα παιδιά», σημείωσε ο κ. Παρασκευής.
Εξήγησε ότι αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το σύστημα εργαστηριακής επιτήρησης «μας έχει δείξει ότι έχουμε αύξηση και στη γρίπη και από δειγματοληψίες φαίνεται ότι παρόμοια εικόνα ισχύει και για τον ιό RSV».
Κατά τον ίδιο, αύξηση σημειώνουν τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή, κυρίως στις ηλικίες 0-14 ετών.
Βάσει στοιχείων, η αύξηση του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη ανέρχεται στο 35% των ατόμων με συμπτώματα και κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Η3Ν2.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές στα παιδιά, αν και νοσούν ήπια.
Πρόσθεσε πως το ελαφρώς παράδοξο φέτος είναι ότι εμφανίστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο, κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως και συνέβη και στο νότιο ημισφαίριο που η χειμερινή περίοδος προηγήθηκε.
Προειδοποίησε πως οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Σε αυτές τις ομάδες συστήνεται ο εμβολιασμός και η τήρηση των γνωστών μέτρων προστασίας που συστήνονται και για τον SARS-CoV-2, ήτοι η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, η απομόνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων, η αποφυγή της επαφής με ευπαθείς ομάδες.

Για τις γιορτές

Ο κ. Παρασκευής για τις ημέρες των γιορτών που υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση και μεγαλύτερος συγχρωτισμός και με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, συστήνει τη διενέργεια self test, αλλά και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αποφυγή της επαφής με ευπαθείς ομάδες.

Στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα στρεπτόκοκκου

Με αφορμή την έξαρση περιστατικών στρεπτόκοκκου στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κ. Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα , αλλά και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κάποιο νέο στέλεχος ή νέο υπότυπο.
Τέλος, για τον ιό MERS (γρίπη της καμήλας), σημείωσε πως πρόκειται για ιό που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν.
Όπως ανέφερε, ίσως υπάρξουν κάποια περαστικά στην Ευρώπη, δεν είναι κάτι όμως το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά, δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά δεν σημαίνει ότι ειδικά οι ταξιδιώτες ή όσοι είχαν επαφή με ταξιδιώτες από εκεί δεν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης