Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οχυρώνεται η ΕΛΑΣ: Κλείνει ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» λόγω πορείας για τον θάνατο του 16χρονου - Επεισόδια με Ρομά σε Εύβοια, Λέσβο

Οχυρώνεται η ΕΛΑΣ: Κλείνει ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» λόγω πορείας για τον θάνατο του 16χρονου - Επεισόδια με Ρομά σε Εύβοια, Λέσβο
Στο ποινικό σκέλος σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ αναβαθμίζεται η κατηγορία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για τον αστυνομικό
Σχετικά Άρθρα
Κλειστός παραμένει από το απόγευμα της Τρίτης 13/12 και συγκεκριμένα στις 18:00 ο σταθμός του μετρό στη στάση «Πανεπιστήμιο» έπειτα από εντολή της αστυνομίας λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου Ρομά που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη μετά τα πυρά που είχε δεχτεί από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ύστερα από καταδίωξη.
Την ίδια ώρα έκρυθμη είναι η κατάσταση σε Εύβοια και Λέσβο λόγω επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα από το απόγευμα από συγκεντρωμένους Ρομά.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται, προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, αναβαθμίζεται η κατηγορία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για τον αστυνομικό.

Οχυρώνεται η ΕΛ.ΑΣ


Νωρίτερα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή στην αστυνομική διεύθυνση Ευβοίας στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στην Εύβοια, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.


Δικαίωση ζητούν οι Ρομά και συνιστούν ψυχραιμία

Φίλοι και συγγενείς του 16χρονου είναι συντετριμμένοι με τον χαμό του και πλέον σκέφτονται απαρηγόρητοι ότι ο 16χρονος δε θα ξαναδεί τη γυναίκα και το μόλις 1,5 έτους μωρό του. Την ίδια στιγμή συγκλονίζει ο παππούς του: «H ταυτότητά μας δε γράφει Ρομά. Γράφει Έλληνας πολίτης», λέει και ζητά δικαίωση.
Στον οικισμό των των Ρομά «Αγία Σοφία» υπάρχει βαρύ κλίμα, θλίψη αλλά και οργή για τον θάνατο του ανήλικου.
«Αμαρτία από τον Θεό να αφαιρέσουν τη ζωή από ένα 16χρονο παιδί. Να μην αφήσουν τον αστυνομικό ελεύθερο», λέει απαρηγόρητος ο παππούς του 16χρονου.
Όλοι οι κάτοικοι του οικισμού έχουν να θυμούνται από τον Κώστα μόνο τα καλύτερα. Όπως λένε ήταν ένα παιδί χαρούμενο, «ένα παράδειγμα για όλα τα παιδιά».
«Πολύ κρίμα, λιώνει η ψυχή μας. Τρελάθηκαν από τη στενοχώρια η μαμά του και ο μπαμπάς του, κρίμα από τον Θεό. Δεν πρόλαβαν να δουν και να χαρούν το μωράκι τους με τη γυναίκα του» λέει μια κάτοικος του οικισμού.

Αναβαθμίζεται η κατηγορία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για τον αστυνομικό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ που επικαλείται δικαστικές πηγές, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, αφού ενημερωθεί από την αστυνομία για την εξέλιξη, θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης. Για τη νέα πράξη, ο αστυνομικός θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει σχετικά με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου επί της διαφωνίας μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου.

Τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του 16χρονου Ρομά, εξέφρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του 16χρονου εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας ταυτόχρονα να σεβαστούν όλοι τη Δικαιοσύνη, με ανάρτηση που έκανε πριν από λίγα λεπτά στα social media.
«Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του.
Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό», αναφέρει στην ανάρτηση του.

Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό.

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) December 13, 2022

Κούγιας: Δυστυχώς ο Θεός δεν εισάκουσε τις προσευχές μας

Σε συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, προχώρησε ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του αστυνομικού.
Ο συνήγορος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον ανήλικο αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Δυστυχώς ο Θεός δεν εισάκουσε τις προσευχές μας, όπως και τις προσευχές όλων όσων είχαν πληροφορηθεί το τραγικό συμβάν, ανεξαρτήτως ευθυνών του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να τον πάρει κοντά του. 
Εύχομαι στην οικογένειά του να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ειδικά στη μητέρα του παιδιού του να έχει το κουράγιο και τα μέσα να το μεγαλώσει σωστά και να το κάνει έναν χρήσιμο άνθρωπο στην κοινωνία».

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο ανήλικος οδηγός του αγροτικού πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, και εφοδιάστηκε με πετρέλαιο. Ωστόσο, αποχώρησε χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο των 20 ευρώ.
Ο υπάλληλος ενημέρωσε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο πρατήριο και τότε ξεκίνησε η καταδίωξη.
Το όχημα εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι καλούσαν τον οδηγό να σταματήσει το όχημα. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν ο οδηγός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και παραβίασε κόκκινα φανάρια, κινούμενος προς τα Διαβατά.
Όταν επιχείρησε να εμβολίσει τις δύο αστυνομικές μοτοσυκλέτες με τέσσερις αστυνομικούς, ο 34χρονος αστυφύλακας που ήταν συνοδηγός σε τρίτη μοτοσυκλέτα και ακολουθούσαν το καταδιωκόμενο φορτηγό πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και μία ακόμη προς το όχημα με τη βολίδα να διαπερνά το πίσω τζάμι και να τραυματίζει στο κεφάλι τον 16χρονο οδηγό. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε τοίχο και ο ανήλικος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Πορεία στα Προπύλαια 

Όσον αφορά την πορεία στην Αθήνα πρόκειται για την πρώτη συγκέντρωση – πορεία που έχει εξαγγελθεί από φορείς και συλλογικότητες για τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (13/12) στα Προπύλαια.
Παράλληλα όσο προχωράει η ώρα και νυχτώνει, υπάρχει αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν οι καταυλισμοί τόσο στη Δυτική Αττική, όσο επίσης στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες περιοχές της χώρας.
Ήδη από το μεσημέρι έχουν μετακινηθεί αστυνομικές δυνάμεις και «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. προς τη Δυτική Αττική, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις είναι και τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, ιδίως όσα βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.

Διακοπή δρομολογίων ΟΑΣΑ υπό το φόβο επεισοδίων

Νωρίτερα σήμερα, υπό τον φόβο επεισοδίων - μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που πυροβόλησε αστυνομικός μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη - «πάγωσαν» εκτάκτως δρομολόγια σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές του δικτύου.
Μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, η κοινότητα είναι σε αναβρασμό και η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται επεισόδια και γι' αυτό ο ΟΑΣΑ διέκοψε εκτάκτως τα δρομολόγια στις εξής γραμμές:
723 Φυλή – Ανω Λιόσια
733 Αχαρναί – Ανω Λιόσια
709 Τοπικό Δροσούπολης
712 Αχαρναί (Εργατικές Πολυκατοικίες - Ανω Λιόσια (Πανόραμα)
728 Αχαρναί - Αγιος Πέτρος - Αγιος Ιωάννης - Πλάτωμα
749 Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού
752 Αχαρναί – Αγος Ιωάννης – Αγιος Πέτρος
805 Απρόπυργος - Νεόκτιστα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης