Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χαμόγελο του Παιδιού: Τι απαντά ο Κ. Γιαννόπουλος στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, αναιτιολόγητες απολύσεις

Χαμόγελο του Παιδιού: Τι απαντά ο Κ. Γιαννόπουλος στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, αναιτιολόγητες απολύσεις
Για το αποθεματικό του οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέφερε πως το 2021 τα ετήσια έξοδα του Οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 €, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο Οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες
Επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο έργο που επιτελεί εδώ και 27 χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού», κατήγγειλε ο ιδρυτής του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να απαντήσει στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», χθες Κυριακή (11/12) με τίτλο «Στο μικροσκόπιο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”».
Αναφορικά με τον έλεγχο, που όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ο Κ. Γιαννόπουλος είπε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, χαιρετίζει όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Ο Κ. Γιαννόπουλος επικαλέστηκε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα (Νοέμβριος 2022) της εταιρείας FocusBari για τον οργανισμό, σύμφωνα με την οποία στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας, ενώ το 88% θεωρεί ότι προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.
Ο ίδιος είπε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιεί ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, καθώς και δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του. Τα στοιχεία του δημοσιεύματος, όπως είπε, είναι από τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο site του οργανισμού.
Επίσης, υποστήριξε ότι στα 27 χρόνια δράσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που έχει στηρίξει, είπε ότι το 2018 το «Χαμόγελο» στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2019 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2020 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ το 2021 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των υποστηριζόμενων παιδιών οφείλεται στην αναστολή λόγω πανδημίας το 2020 και το 2021 βασικών δράσεων του οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελλόμενες απολύσεις εργαζομένων, ο Κ. Γιαννόπουλος παραδέχθηκε ότι πράγματι πραγματοποιήθηκαν, αποδίδοντάς τες σε περιστατικό κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού.
Για την τοποθέτηση καμερών, είπε ότι έχουν μπει στους εξωτερικούς χώρους του Οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Για τις καταγγελίες περί μη επαρκούς στελέχωσης των Σπιτιών του Οργανισμού, υποστήριξε ότι σε κάθε Σπίτι το «Χαμόγελο του Παιδιού» απασχολεί μία 16μελή ομάδα εργαζομένων των εξής ειδικοτήτων: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.
Για τις αναφορές γονέων για την παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους, υποστήριξε ότι όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων.
Ο Κ. Γιαννόπουλος παραδέχθηκε παράλληλα ότι πράγματι παιδιά εθελοντές, παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια, παιδιά εργαζομένων και εθελοντών συνυπήρχαν σπάνια σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς οφειλές του Οργανισμού, υποστήριξε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια. Δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ.
Για το αποθεματικό του οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέφερε πως το 2021 τα ετήσια έξοδα του Οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 €, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο Οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες.
Για τα ακίνητα, είπε ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή. Η διαδικασία, υποστήριξε, που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία.
Για τον λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, ο Κ. Γιαννόπουλος είπε ότι πράγματι το «Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και η συγκεκριμένη ελβετική που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Όλοι οι λογαριασμοί, όπως είπε, που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται στο site του Οργανισμού.
Τέλος, για τη συνεργασία του οργανισμού με την ΕΛ.ΑΣ., ο Κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι είναι διαχρονική και δεν έχει το «Χαμόγελο» καμία προστριβή με την αστυνομία.

Τι ανέφερε το «Βήμα»

Σημειώνεται ότι το «Βήμα», στο δημοσίευμα με την υπογραφή του Β. Λαμπρόπουλου, έθετε πλήθος ερωτημάτων για τα οικονομικά του «Χαμόγελου». Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για σημαντικά πλεονάσματα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ που έρχονται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις για «προβλήματα επιβίωσης» του οργανισμού. Μιλούσε για ελλιπή-προβληματική διαχείριση σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί-δωρισθεί από ιδιώτες την τελευταία 25ετία. Αναφερόταν στην ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα όπου είχαν κατατεθεί περίπου 5 εκατ. ευρώ. Στο δημοσίευμα υπήρχαν ακόμη αναφορές για σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων εκ των οποίων μία ερευνάται από δικαστικούς λειτουργούς στη Βόρεια Ελλάδα με απόλυτη μυστικότητα, για παλαιότερες, αιχμηρές αναφορές από συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπαλλήλους για κακή συμπεριφορά υπευθύνων σε ορισμένες δομές, καθώς και για έγγραφα με επιθετικό, επικριτικό χαρακτήρα σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα της «αποκλειστικής» διαχείρισης υποθέσεων εξαφανίσεων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης