Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Ο ιός της γρίπης μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, 2 πολίτες σε ΜΕΘ

Βασιλακόπουλος: Ο ιός της γρίπης μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, 2 πολίτες σε ΜΕΘ

«Δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι λόγω γρίπης» , ανέφερε ο Θ. Βασιλακόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς πληθυσμιακή ανοσία μας βρίσκει ο ιός της γρίπης, λόγω των περιορισμών και της χρήσης μάσκας τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλο, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού φέτος για να προστατευτούμε.
Ήδη, δύο άτομα είναι διασωλημένοι σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος, συστήνοντας εμβολιασμό και χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες όπου υπάρχει πολυκοσμία.
Όπως εξήγησε, «τα δύο χρόνια προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ προστατευμένοι σαν κοινωνία γιατί φοράγαμε όλοι μάσκες. Αυτό μείωσε πάρα πολύ την ανοσία που έχει πληθυσμό στη γρίπη. Τώρα λοιπόν έρχεται ο ιός της γρίπης και μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει λοιπόν φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε. Τώρα που ακόμα δεν έχει πιεστεί τρομερά το σύστημα».
Δήλωσε αρνητικός απέναντι στην υποχρεωτικότητα της μάσκας, ακόμη και στα σχολεία όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα γρίπης, λέγοντας πως «το να βάλεις μάσκες στα παιδιά είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι τους στερείς την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε αποστειρωμένα τα παιδιά μας». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η επαναφορά της μάσκας είναι ίσως αναγκαία «σε περιοχές έξαρσης, εκεί δηλαδή που θα συμβεί κάτι πολύ έντονο επιδημιολογικά, με πολλά κρούσματα».

Περί κορωνοιού

«Δεν νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε κάποια σοβαρή επιδείνωση. Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει δεν φαίνεται να είναι τραγικά σε ότι αφορά τη νοσηρότητα και την πιθανότητα θανάτου», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος κάνοντας αναφορά στον κορωνοϊό.
Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το ertnews.gr, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε πως«είμαστε πρακτικά σε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αρκετές εβδομάδες. Δεν είμαι εγώ προσωπικά ενθουσιασμένος από αυτή τη σταθερότητα, δηλαδή το να χάνουμε από 120 μέχρι 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Απλά έχουμε λίγο συνηθίσει σε αυτό το ρυθμό των απωλειών. Δεν νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε κάποια σοβαρή επιδείνωση. Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει δεν φαίνεται να είναι τραγικά σε ότι αφορά τη νοσηρότητα και την πιθανότητα θανάτου, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μείον σε όλα αυτά. Το ότι είναι πολύ μικρός αριθμός επικαιροποιημένων εμβολίων που έχουν κάνει οι Έλληνες, ενώ έχουμε διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Για επικαιροποιημένα εμβόλια

Εξήγησε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει την μετάλλαξη Omicron 5, που κυρίως κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και τα παρακλάδια της, που είναι πολύ κοντινά».
Πρόσθεσε ότι «δεν το έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες όσο θα έπρεπε. Δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Τα νούμερα τα καθημερινά είναι απογοητευτικά. Και επειδή μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήμασταν τυχεροί, είχαμε καταπληκτικό καιρό. Δεν πρέπει αυτό να μας παρασύρει».
Αφού σημείωσε πως «θα έχουμε δυστυχώς επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στον κορωνοϊό» υπογράμμισε πως «πρέπει το συντομότερο να εμβολιαστούμε ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι».
Προειδοποίησε δε, ότι «η δόση ένα χρόνο πριν δεν μας προστατεύει σοβαρά» και πως «τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή νόσηση – τόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του ιού- πρέπει να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Για Κίνα

Σχολιάζοντας το αυστηρό lockdown στην Κίνα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την τεχνική και εξήγησε τους λόγους.
Όπως είπε, «όσο περνάει ο καιρός, είναι προφανές ότι ούτε οι άνθρωποι αντέχουν αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, ούτε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο αυξάνεται η μεταδοτικότητα των στελεχών. Γιατί για να επιβιώσει ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός. Τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά από τον αρχικό ιό. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να πάει η Κίνα συνέχεια με αυτή την τεχνική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης