Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Έξαρση αναπνευστικών ιών στα παιδιά – Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης και στην Ελλάδα

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Έξαρση αναπνευστικών ιών στα παιδιά – Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης και στην Ελλάδα
Ο ιός RSV είναι ο πιο συχνός στα παιδιά, σύμφωνα με τον Θ. Ζαούτη

Για έξαρση αναπνευστικών ιών, εκτός του κορωνοιού, στα παιδιά, αλλά και της γρίπης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πλέον δεν είναι τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι.
Ο κ. Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή βλέπουμε έξαρση αναπνευστικών ιών, πέρα από τον Covid στα παιδιά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι παντού. Τα νοσοκομεία σε Ευρώπη και Αμερική έχουν πίεση από αναπνευστικούς ιούς».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο ένας ιός ονομάζεται RSV», προσθέτοντας πως είναι ο πιο συχνός ιός στα παιδιά. «Τώρα έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα και όλα αυτά τα παιδιά, συν τα άλλα παιδιά που γεννιούνται τώρα, έχουν έκθεση στον ιό και έτσι , έχουμε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών που έχει έκθεση στον ιό RSV αλλά και άλλους αναπνευστικού ιούς. Αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι η πίεση από Covid απαραίτητα. Είναι από όλους τους άλλους, τους ιούς και τη γρίπη να βάλουμε μέσα», εξήγησε ο κ. Ζαούτης.
Συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το ertnews.gr, ότι «αυτοί οι ιοί σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι πολύ σοβαροί « και ότι όλα τα παιδιά τα μικρά περνούν αυτές τις ιώσεις, ενώ για την προστασία μας υπενθύμισε πως όπως και στην πανδημία, «πλένουμε τα χέρια μας και όταν είμαστε άρρωστοι δεν πάμε στο σχολείο και δεν πάμε στη δουλειά μας», αλλά και τα παιδιά όταν είναι άρρωστα να μην πλησιάζουν τους παππούδες και άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα μέσα στο σπίτι.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι πρέπει όλα τα εμβόλια στα παιδιά να γίνονται, σημειώνοντας πως υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία ότι έχουν βρει σε λύματα πολιομυελίτιδα και πως εάν χαλαρώσουμε, θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε νοσήματα του παρελθόντος να επηρεάζουν τα παιδιά.

Περί γρίπης

Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως σιγά – σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο το εμβόλιο για τη γρίπη για τους μεγάλους και τις ευπαθείς ομάδες.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάργηση της συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης, σημείωσε θεωρεί θετικό ό,τι κάνει τον εμβολιασμό πιο εύκολο.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι πρέπει όλα τα εμβόλια στα παιδιά να γίνονται, σημειώνοντας πως υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία ότι έχουν βρει σε λύματα πολιομυελίτιδα. Εάν χαλαρώσουμε, θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε αυτά τα νοσήματα του παρελθόντος να επηρεάζουν τα παιδιά μας. Και δεν νομίζω είναι μια εικόνα που θα θέλαμε να τη δούμε» επισήμανε.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας οι νοσηλείες και οι θάνατοι

Αναφερόμενος στην πανδημία, εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες πλέον δεν είναι τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι, αν και δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.
«Ο αριθμός θανάτων ευτυχώς είναι χαμηλός εβδομαδιαία», πρόσθεσε, γεγονός που το απέδωσε στην ανοσία που έχει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που είτε έχει εμβολιαστεί, είτε νοσήσει, ενώ το 25% την προηγούμενη εβδομάδα ήταν επαναλοιμώξεις.
Σημείωσε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι της Omicron , που δεν έχουν αυξήσει τη νοσηρότητα, καθώς παραμένουν από τις πιο ήπιες του ιού που είχαμε στην αρχή της πανδημίας.
Τέλος, επανέλαβε τη σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, όπως είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ για τη λειτουργία των νοσοκομείων σημείωσε πως έχει μειωθεί η πίεση από Covid και έχουν ελευθερωθεί οι νοσηλευτές και οι γιατροί να ασχοληθούν με τα άλλα νοσήματα που είχαν μείνει λίγο πίσω παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης