Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Ραγδαίες εξελίξεις και κυβερνητική παρέμβαση - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (21/11)

Κιβωτός του Κόσμου: Ραγδαίες εξελίξεις και κυβερνητική παρέμβαση - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (21/11)
Η πρώτη αντίδραση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες σε βάρος του πατρός Αντωνίου
Σχετικά Άρθρα

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου προκαλούν κυβερνητική παρέμβαση.
Το πρωί της Δευτέρας (21/11/2022) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Αντικείμενο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου και των δομών της ανά την Ελλάδα αλλά και, κυρίως, το τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί για όσο διάστημα διαρκέσει η έρευνα από τη Δικαιοσύνη και τις αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σάββατο (19/11) στην κεντρική δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό δεν υπάρχει κανείς, καθώς έφυγαν οι εργαζόμενοι.


Παρέμβαση Ιερώνυμου

Η υπόθεση που έχει σοκάρει την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο τις ιεροπραξίες, ενώ ζητά την διενέργεια ανακρίσεων για την ανίχνευση της αλήθειας, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του.
Μετά την κατάθεση του 19χρονου που φέρεται να εμπλέκει τον πατέρα Αντώνιο στην υπόθεση των κακοποιήσεων, ο αρχιεπίσκοπος λαμβάνει αποστάσεις, τονίζοντας πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν.
«Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».
Όπως λέει ο κ. Ιερώνυμος, «τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο».
Παράλληλα, δηλώνει ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση των αρχών προκειμένου να συμβάλει, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης.
«Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου

«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν.

Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.
Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο.

Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.
Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι.

Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις.
Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…
Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης.
Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Καταγγελία - σοκ του 19χρονου

Υπενθυμίζεται πως, απροσδόκητη όσο και συνταρακτική τροπή πήρε η υπόθεση κακοποίησης και παρενόχλησης παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», αφού το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο 19χρονος στην καταγγελία του για σεξουαλική κακοποίηση είναι κεντρικό πρόσωπο της ΜΚΟ, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ο πατήρ Αντώνιος.
Οι αρχές έχουν στα χέρια τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς, καθώς και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και όλες τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρονται σε ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας και ακόμα τρία άτομα, τα οποία ο καταγγέλλων αποκαλεί «υπηρέτες» του πατρός Αντωνίου.

Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του 19χρονου

Κομβική για την υπόθεση θεωρείται η 7 σελίδων κατάθεση ενός 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στην Κιβωτό του Κόσμου, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την φρικιαστική αυτή υπόθεση.
Ο 19χρονος βρέθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και τα όσα κατήγγειλε προκαλούν αποτροπιασμό.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2021 στη Χίο είχε πέσει θύμα ασελγών πράξεων από το κεντρικό πρόσωπο και το σκηνικό το είδε ακόμα ένας νεαρός φιλοξενούμενος.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν τον νεαρό, ο οποίος που επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του 19χρονου.
Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν ότι τα λεγόμενά του καταγγέλλοντος ήταν σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστα, με την καταγγελία να αξιολογείται ως άκρως σοβαρή.

Κατάθεση: «Το «κεντρικό πρόσωπο» έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου»

Αφού παρουσιάζει την πρώτη γνωριμία με το κεντρικό πρόσωπο, κατά την οποία ο ιερέας του έλεγε ότι «θα με βοηθάει, θα βοηθούσε παραπάνω τη μητέρα μου, δίνοντάς της κάποιο επίδομα», υποστηρίζει ότι τους δύο πρώτους μήνες στον Βόλο ήταν απομονωμένος από τα υπόλοιπα παιδιά και έκανε το πρόγραμμά του, δηλαδή δουλειά και σχολείο «τότε άρχισα να έρχομαι πιο κοντά με το κεντρικό πρόσωπο.
Όταν ερχόταν στον Βόλο με έπαιρνε στις βόλτες μαζί του και περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί.
Το καλοκαίρι με πήρε μαζί του στο παράρτημα τη Πωγωγιανής για ενάμιση μήνα και εκεί του είπα τα οικογενειακά μου προβλήματα μας βοηθούσε.
Έβαλε τη μαμά μου να μείνει σε σπίτι της Κιβωτού μαζί με τον αδερφό μου, όπου μένουν μέχρι σήμερα.
Μετά μου πρότεινε να αλλάξω δομή και να πάω στην Καλαμάτα γιατί η δομή εκεί ήταν καινούργια.
Αυτό που δεν μου άρεσε όμως, αφού πήγα στην Καλαμάτα, ήταν ότι όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα της κάλτσες.
Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα».

«... περίεργα πράγματα»

Σύμφωνα με τον 19χρονο το κεντρικό πρόσωπο πηγαινοερχόταν στην Καλαμάτα, όπου «άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα.
Ας πούμε, όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή είμασταν μαζί και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι.
Αν και δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση προσπαθούσα να τη δικαιολογήσω, γιατί και στο μπάσκετ αυτό έκανε.
Αυτό γινόταν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στην αρχή, μετά πέντε φορές την εβδομάδα, μετά αρκετές φορές την ημέρα, μέχρι που έφτασε στο σημείο να γίνεται 15 φορές την ημέρα.
Επίσης στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου.
Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα.
Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πως να τον αντιμετωπίσω.
Κι αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μια μέρα στη θάλασσα δέκα φορές.
Εξ αιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης