Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την Κιβωτό του Κόσμου: Σεξουαλική παρενόχληση, παιδική εργασία, ξυλοδαρμοί - Η αντίδραση του πατρός Αντώνιου

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την Κιβωτό του Κόσμου: Σεξουαλική παρενόχληση, παιδική εργασία, ξυλοδαρμοί -  Η αντίδραση του πατρός Αντώνιου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα, που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της «Κιβωτού του Κόσμου»
Σχετικά Άρθρα

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τροφίμων στην «Κιβωτό του Κόσμου» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας αποτροπιασμό.
Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, παιδική εργασία και ξυλοδαρμούς, αυξάνονται μετά την έρευνα που διέταξε η εισαγγελία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του πατρός Αντώνιου, ο οποίος είναι εμπνευστής και δημιουργός της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες. Δεν μας λυπόντουσαν»

«Μου έμαθαν γράμματα, με πήγαν στο γυμνάσιο», λέει ένας 27χρονος στην εφημερίδα «Καθημερινή», αν και τονίζει πως αποτράπηκε από το να πάει Λύκειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από την «Κιβωτό» ζητιάνευε στα φανάρια, ενώ η πλάτη του είχε ανοίξει από τους συχνούς ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του. Η «Κιβωτός» αν και στην αρχή έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν.
«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», τονίζει και διευκρινίζει ότι στις τιμωρίες περιλαμβανόταν η απομόνωση από τους υπόλοιπους, κουβάλημα, αποκλεισμός από δραστηριότητες. Από τα 14 του, όταν πήγε στη δομή στον Κολωνό, οι δουλειές ήταν καθημερινές. Καθάριζαν αποθήκες και τουαλέτες, μετέφεραν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν τις ετικέτες, όπως λέει ότι τους ζητούσαν, για να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη ήταν ληγμένα.
Σύμφωνα με τον 27χρονο, σήμερα, ένα καλοκαίρι παρέμεινε επί τρεις μήνες μαζί με άλλα παιδιά κλεισμένος για τιμωρία σε ένα σπίτι στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός, οι οποίο τις περισσότερες φορές δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, καθώς ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι σε περιοχή της Αττικής. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», τονίζει.

«Δεν μας τάιζαν»

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο.
Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια. «Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο», δηλώνει. «Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».

«Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα»

Αν δεν υπάκουαν τους παιδαγωγούς και τους υπευθύνους, ισχυρίζεται η κοπέλα από τη Χίο, τους χτυπούσαν, ενώ ο 27χρονος δηλώνει πως παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε. Οταν ήταν τιμωρία στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ένας όπως λέει υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος, πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση. «Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι», θυμάται. «Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει. Μίλησε σε έναν φίλο του, που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό, λέει ο 27χρονος.

H αντίδραση του πάτερ Αντώνιου

Τη δική του... εκδοχή για τις καταγγελίες παρουσίασε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος είναι εμπνευστής και δημιουργός της «Κιβωτού του κόσμου».
«Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν.
Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή.
Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της "Κιβωτού του Κόσμου".
Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον "Συνήγορο του Πολίτη" από ένα αγόρι που σήμερα είναι 18 ετών, και πρώην τρόφιμο της δομής, που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής.
Ο ανήλικος πέρασε την πόρτα της Ασφάλειας και έδωσε κατάθεση στην αρμόδια Υπηρεσία και η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν έχει βάσει η καταγγελία, σε τι βαθμό και ποιοι είναι υπεύθυνοι για πράξεις τις οποίες καταγγέλλει ο ανήλικος ότι έγιναν σε βάρος του.
Παράλληλα, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν και τυχόν άλλα θύματα όπως και τυχόν άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων παιδιών. Η έρευνα διενεργείται για δομή της Αθήνας και για δομές της επαρχίας.
Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην "Κιβωτό του Κόσμου" μετά τη σχετική καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης