Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Smart Readiness: Πως να αναβαθμίσετε το κτίριο σας, με καλύτερο internet

Smart Readiness: Πως να αναβαθμίσετε το κτίριο σας, με καλύτερο internet

Σκοπός του Smart Readiness είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτηριακών υποδομών, μέσω της μετατροπής των κτηρίων σε «έξυπνα» αλλά και της διασύνδεσής τους με έξυπνους μετρητές

Ένα ακόμα εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της συνολικής αναβάθμισης των υποδομών ενεργοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για το έργο Smart Readiness, το οποίο εστιάζει στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών καλωδιώσεων κτηρίων, με σκοπό οι πολυκατοικίες να γίνουν «έξυπνες».
Η δράση, η οποία περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, περνά σε φάση υλοποίησης, καθώς πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και ο Θοδωρής Λιβάνιος έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη της χώρας να εκσυγχρονίσει ριζικά τις ψηφιακές της υποδομές.
Ειδικά, μάλιστα, για το ζήτημα του γρήγορου ίντερνετ, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη «αποχαλκοποίησης» του δικτύου, περιγράφοντας πόσο αναγκαία αλλά και πόσο απαιτητική είναι αυτή η μετάβαση, που μοιάζει σε πολλά σημεία με την απολιγνιτοποίηση.

Έξυπνη ετοιμότητα των κτηριακών υποδομών

Σκοπός του Smart Readiness είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτηριακών υποδομών, μέσω της μετατροπής των κτηρίων σε «έξυπνα» αλλά και της διασύνδεσής τους με έξυπνους μετρητές.
Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης προωθείται η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, η αντικατάσταση των παλαιών πολλαπλών συστημάτων λήψης τηλεοπτικού σήματος με σύγχρονα συστήματα συλλογικής λήψης και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου).
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, σε αυτό μπορεί να υπαχθεί κάθε πολυκατοικία, ως άτυπη ένωση συνιδιοκτητών που εκπροσωπείται από τον εκάστοτε διαχειριστή.
Ειδικότερα, το Smart Readiness προβλέπει επιδότηση για την πραγματοποίηση μίας ή περισσότερων από τις ακόλουθες εργασίες:

  • Κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών εντός κτηρίου, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση BEP (Building Entry Point), ενός FB (Floor Box) ανά όροφο, της κάθετης καλωδίωσης που συνδέει το BEP με τα FBs και τις σωληνώσεις που συνδέουν το BEP με το σημείο τερματισμού του δικτύου οπτικών ινών εντός της πολυκατοικίας.
  • Η κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών θα πρέπει να υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps.

Καλωδίωση μετάδοσης σήματος ευρυ-εκπομπής εντός κτηρίου, που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ενισχυτή, νέας κεντρικής κεραίας λήψης σημάτων ευρυ-εκπομπής και καλωδίων για τη διασύνδεση των οριζόντιων ιδιοκτησιών, καθώς και την αποξήλωση και απομάκρυνση των ατομικών κεραιών λήψης τηλεοπτικού σήματος

  • Καλωδίωση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης και καλωδίωσης για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας των μετρητών με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (δηλαδή πλησίον του BEP).

Υπαγωγή στο πρόγραμμα

Προϋπόθεση υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες που αντιστοιχούν σε καλωδίωση οπτικών ινών, σε συνδυασμό με μία τουλάχιστον ακόμα εγκατάσταση (είτε, δηλαδή, καλωδίωση μετάδοσης σήματος ευρυ-εκπομπής, είτε μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε φυσικού αερίου).
Προϋπόθεση επίσης είναι οι συνιδιοκτήτες να μεριμνήσουν ώστε να αποκτήσει το κτήριο το δικό του ΑΦΜ, μέσω του οποίου θα γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Smart Readiness εκτιμάται στα 100,5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν εργασίες σε περίπου 120.000 κτήρια.
Χρονικός ορίζοντας της δράσης είναι το τέλος του 2025, εκτός εάν ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου καλυφθεί νωρίτερα μέσω των αιτήσεων που θα υποβληθούν.
Ως προς το ποσό της επιδότησης, αυτό προκύπτει με βάση τον αριθμό των ορόφων, των οριζόντιων ιδιοκτησιών και την κατηγορία των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης