Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάτι: Νέα διακοπή της δίκης, τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία - Στις 10/11 η συνέχεια - Αναβολή για το... 2023 στη δίκη Ματθαιόπουλου

Μάτι: Νέα διακοπή της δίκης, τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία - Στις 10/11 η συνέχεια - Αναβολή για το... 2023 στη δίκη Ματθαιόπουλου
Της Ελένης Τσιάβου
Σχετικά Άρθρα

Προς νέα αναβολή οδηγήθηκε η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής μετά τις τριτοκοσμικές και απαξιωτικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευελπίδων από την μικρή αίθουσα που έπρεπε να «φιλοξενήσει» εκατοντάδες μάρτυρες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτους.
Συγκεκριμένα, τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση, η δίκη διεκόπη για τις 10 Νοεμβρίου ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί... τελικά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας μετά την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι, εξαρχής πριν την έναρξη της δίκης αίτημα για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης είχε υποβάλλει και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορος Λινός, αλλά δεν... είχε γίνει δεκτό ενώ οι συνθήκες ήταν γνωστές.
Κατά τη σημερινή (7/11) διαδικασία που διεξήχθη για τελευταία φορά στην Ευελπίδων, το δικαστήριο προχώρησε στις νομιμοποιήσεις των 50 πρώτων θυμάτων και συγγενών θυμάτων.
Στη δικαστική αίθουσα παρέστησαν πολλοί συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι δήλωσαν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «παρωδία» μιλώντας για ντροπή.

Από τα παράθυρα οι δικηγόροι.... «Παρίσταμαι εκτός αιθούσης»

Οι εικόνες της 31ης Οκτωβρίου με πολλούς δικηγόρους να φωνάζουν από τα παράθυρα: «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα, σας μιλάμε από τα παράθυρα!» έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλοί από αυτούς έλεγαν πως περίμεναν ότι η Πολιτεία θα είχε λάβει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης.
Στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης δεν μπορούν να χωρέσει ούτε καν οι 21 κατηγορούμενοι. Η εικόνα, όπως ειπώθηκε από πολλούς δικηγόρους που δεν κατάφεραν καν να μπουν στην αίθουσα, "τραυματίζει" την αρχή της δημοσιότητας της δίκης.
Χαρακτηριστικό των εικόνων αποτέλεσε η φράση δικηγόρου που βρισκόταν έξω από το κτίριο, ο οποίος δήλωσε «παρίσταμαι εκτός αιθούσης».

Η δίκη Ματθαιόπουλου

Την ίδια ώρα, για τις 27 Σεπτεμβρίου του 2023 αναβλήθηκε η δίκη του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, σχετικά με τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσου περί παρεμβάσεών του με σκοπό τη κάλυψη των ευθυνών για τη πυρκαγιά στο Μάτι.
Ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Νίκος Αντωναράκος είχε προχωρήσει στις 18/10/2021 στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής.
Η εισαγγελική έρευνα παραγγέλθηκε μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Β. Ματθαιόπουλο ότι του ασκούσε πιέσεις για να συγκαλύψει λάθη και παραλείψεις των υπευθύνων κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.
Ο πραγματογνώμονας, ο οποίος είχε οριστεί από την εισαγγελία για να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι, εκτός από την κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή και τη σχετική μήνυση που είχε υποβάλει, είχε προσκομίσει στις αρχές και ηχογραφημένες συνομιλίες με τον κ. Ματθαιόπουλο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος διενήργησε την έρευνα, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Β. Ματθαιόπουλου για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας.
MATHEOPOULOS_1.webp

Ποινική αναβάθμιση των κατηγοριών

Την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς απεφάνθησαν τον Απρίλιο του 2022 με βούλευμά τους (1368/22) οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
Βάσει της απόφασης, υπενθυμίζεται πως θα διενεργηθεί τελικά περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Για το θέμα μίλησε στο bankingnews ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος 20 οικογενειών που είτε έχασαν δικά τους πρόσωπα λόγω της πύρινης κόλασης, είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς οι περιουσίες τους.  

Λύτρας στο BN για Μάτι: Οι οικογένειες περιμένουν ακόμα δικαίωση 

Το σχόλιο του κ. Λύτρα:

«Όπως είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή για την εν λόγω υπόθεση, θα έπρεπε εξαρχής να αποδοθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και να ασκηθούν διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η υπόθεση στο Μάτι, πρόκειται για μια εθνική τραγωδία όπου άνθρωποι έχασαν μπροστά στα μάτια τους αγαπημένα πρόσωπα και περιουσίες που είχαν χτίσει με κόπους ετών.
Δεν μπορώ να διανοηθώ πως μετά από τόσα έτη δεν έχει έρθει δικαίωση:
Πόση ταλαιπωρία να αντέξει ακόμα ένας χαροκαμένος σύζυγος που είδε την γυναίκα του να καίγεται ζωντανή κρατώντας στην αγκαλιά του το δύο μηνών μωρό τους ή μια κοπέλα που έχασε τους γονείς της από τις φωτιές;
Δεν έχει έρθει ακόμα η απάντηση για αυτούς τους ανθρώπους.

Μετά την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας λοιπόν, αναμένουμε τουλάχιστον μια θετική έκβαση στο αναμενόμενο δικαστήριο για την απόδοση ποινών.
Όσον αφορά τις οικογένειες που εκπροσωπώ, σημειώνεται μια πρώτη ικανοποίηση από πλευράς τους, παρά τη τεράστια, άνευ προηγουμένου ολιγωρία για την απονομή Δικαιοσύνης από τις Αρχές.
Αναμένουμε εξελίξεις τόσο σε ποινικό επίπεδο, τόσο φυσικά και στο αστικό κομμάτι των αποζημιώσεων, καθώς μετά από τόσα χρόνια οι εντολείς μου έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους ή τις περιουσίες τους δεν έχουν ακόμα και που να μείνουν.
Πιστεύουμε στην Δικαιοσύνη».
8dbd5782a0f25ec5c4e0116fe2772696_XL.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης