Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Σε σταθερότητα η πανδημία covid, αν και 130 με 160 θάνατοι την εβδομάδα

Βασιλακόπουλος: Σε σταθερότητα η πανδημία covid, αν και 130 με 160 θάνατοι την εβδομάδα
Όσο μεγαλύτερη η ηλικία και όσο περισσότερα τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα σοβαρής νόσησης είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε σταθερότητα στην Ελλάδα εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αν και εβδομαδιαίως καταγράφονται 130 με 160 θάνατοι διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού των ανθρώπων τρίτης ηλικίας και όσων έχουν προβλήματα υγείας.
«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην τρίμηνη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κάλεσε τον κόσμο να κάνει την λεγόμενη αναμνηστική δόση.

Εμβόλια

«Τώρα έχουμε ένα εμβόλιο που έχει την πληροφορία για να φτιάξει μια πρωτεΐνη, όπως ακριβώς είναι η πρωτεΐνη της Omicron 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού.
Μιλώντας για τις μεταλλάξεις της Omicron, BQ. 1 και BQ. 1.1. υποστήριξε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και εναντίον των μεταλλάξεων, όπως δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα.
«Το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο και το θάνατο δευτερευόντως.
Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα βήχα, δύσπνοια ή πυρετό.
Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο.
Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας τα νέα εμβόλια ανέφερε ότι παρέχουν περίπου δεκαπλάσια συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων από ότι αν κάνουμε ίδια δόση με το παλιό εμβόλιο.

Χρήση μάσκας

«Έχουμε τεράστια αύξηση της προστατευτικής συγκέντρωσης των αντισωμάτων, άρα αναμένεται να έχουμε και μικρότερο ποσοστό λοίμωξης και σαφώς μικρότερο ποσοστό σοβαρής νόσησης» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επικαιροποιημένα εμβόλια προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος άλλο καινούργιο εμβόλιο».
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός συνυπάρχει με την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως ο συγκυριακός ιός RSV τόνισε ότι καλό είναι οι ηλικιωμένοι να τη χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης