Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία στο Μάτι - Ξεκινά η δίκη για τη φονική πυρκαγιά, στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι

Τραγωδία στο Μάτι - Ξεκινά η δίκη για τη φονική πυρκαγιά, στο εδώλιο 21 κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινά, σήμερα, Δευτέρα 31/10, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη 21 κατηγορουμένων, υπεύθυνων τότε υπηρεσιών και φορέων, τότε δημάρχων των περιοχών που κάηκαν, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, πάνω από 30 σοβαρά τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.
Τους καταλογίζονται ευθύνες για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πριν, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την πυρκαγιά.
Επίσης, στο δικαστήριο θα προσέλθουν και τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς,που έχασαν δικά τους πρόσωπα ή τραυματίστηκαν,  οι οποίοι αναμένουν από τη δικαιοσύνη να βρει αν και ποιοι έχουν ευθύνη για όσα έγιναν, για τις απώλειες, για την ταλαιπωρία τους.
Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί 213 πρόσωπα, ενώ δεκάδες θα είναι και οι μάρτυρες που θα κληθούν από τους κατηγορούμενους να τους υπερασπιστούν.
Εφόσον η δίκη ξεκινήσει, αναμένεται ότι θα διαρκέσει μήνες, με τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων (το 2026) να μην απέχει σημαντικά.

Οι κατηγορούμενοι

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία το Μάτι, ενώπιον του ΣΤ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου θα βρεθούν οι 21 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο ιδιώτης που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια , ο οποίος λίγο πριν τις 5 απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 είχε βάλει τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του στην περιοχή Νταού Πεντέλης.
Καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο, σύμφωνα με την δικογραφία, οι υπαίτιοι για την τραγωδία, οι οποίοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση, με το πέρας της οποίας ο Ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του, υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους.
Πλέον, οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με ένα κατηγορητήριο, το οποίο, με βάση τις αρμοδιότητες που είχαν κατά τον επίμαχο χρόνο, καταλογίζει ανετοιμότητα, λάθος εκτιμήσεις για τον κίνδυνο της κατάστασης, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου για την αντιμετώπιση της φωτιάς κατά την έναρξη της, καθυστερημένη κινητοποίηση σε επίπεδο πρόληψης και περιστολής των συνεπειών της φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης