Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα – Λινού: Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα

«Καμπανάκι» για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα – Λινού: Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα
Πιθανό να έχουμε έξαρση και αυξημένα κρούσματα γρίπης, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού
Σχετικά Άρθρα

«Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα για τις νέες υποπαραλλαγές, όμως φαίνεται πως λειτουργούν τα αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση τους, όμως όχι και τα μονοκλωνικά», τόνισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, με αφορμή τον εντοπισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα 15 κρουσμάτων BQ.1 και ΒQ.1.1 που γνωστοποίησε στις 25/10 ο ΕΟΔΥ.
Η Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «δυστυχώς ο ιός εξακολουθεί να δημιουργεί παραλλαγές με την ίδια ένταση. Το εμβόλιο, ακόμη και η 5η δόση που έχουμε κάνει αρκετοί, όπως εγώ και ο σύζυγος μου, βοηθάει αλλά όχι πολύ, βοηθάει λίγο και κυρίως να μην νοσήσουμε σοβαρά».

Για μάσκες

Σε ερώτηση εάν θα επιστρέψει η υποχρεωτικότητα στις μάσκες, η κα Λινού υπογράμμισε πως «δεν έπρεπε να είχαμε σταματήσει τα μέτρα. Δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας. Με μεγάλες καμπάνιες για την χρήση μάσκας, όπως πρέπει να υπάρξει και για τον εμβολιασμό, θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ενθάρρυνση για χρήση μάσκας. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία».

Για γρίπη

Αναφορικά με τη γρίπη και τις εκτιμήσεις για αυξημένα κρούσματα τον χειμώνα, η κα Λινού αφού σημείωσε πως «ανέκαθεν υπήρχε οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν την τηρούσαμε και πολύ», τόνισε ότι «τώρα, λόγω της πανδημίας, τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε μικρόβια και είναι πιθανό να έχουμε έξαρση και αυξημένα κρούσματα γρίπης».

Στην Ελλάδα οι υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν 10 κρούσματα BQ.1 και 5 κρούσματα ΒQ.1.1 (υπο-παραλλαγές και οι δύο της ΒΑ.5), όπως ανακοίνωσε στις 25/10 ο ΕΟΔΥ , η πλειοψηφία των οποίων εντοπίστηκε στην Αττική και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν 35 κρούσματα της υποπαραλλαγής της BA.2 (BA.2.75), γνωστή ως «Κένταυρος» και πλέον, έως τώρα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων με τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή ανέρχεται σε 66.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης