Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρήτη: Νεκρή η αγνοούμενη στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου - Μέτρα στήριξης στους πληγέντες της κακοκαιρίας

Κρήτη: Νεκρή η αγνοούμενη στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου - Μέτρα στήριξης στους πληγέντες της κακοκαιρίας
Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Νεκρή μέσα στη θάλασσα εντοπίστηκε η γυναίκα που ήταν αγνοούμενη το τελευταίο 24ωρο στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου η κακοκαιρία άφησε πίσω της βιβλικές καταστροφές και ακόμη έναν νεκρό.
Η σορός
της 48χρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, εντοπίστηκε από δύτες της ΕΜΑΚ μέσα στην θάλασσα και μάλιστα, στο σημείο βούτηξε και ο σύζυγός της για να διαπιστώσει εάν είναι η αγνοούμενη.
Σημειώνεται ότι συνεχίστηκαν και  σήμερα, Κυριακή 16/10, οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή και  ειδικής ομάδας υποβρύχιων αποστολών.
Στο μεταξύ, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων, ενώ οι κάτοικοι επιχειρούν να απομακρύνουν από τα σπίτια και τα καταστήματά τους λάσπες και φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων για την αντιμετώπιση προβλημάτων από κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και σε σημεία του ΒΟΑΚ .
Προβλήματα εκτός από την Αγία Πελαγία, εντοπίζονται στη Λυγαριά, το Παλιόκαστρο και τον Καρτερό, αλλά στη Σητεία, όπου αργότερα θα βρεθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Δύο νεκροί στην Κρήτη - Εντοπίστηκε η σορός της γυναίκας

Η γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή την Κυριακή 16/10, είχε παρασυρθεί το πρωί του Σαββάτου 15/10 από χείμαρρο,  στη διάρκεια της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, όπου δρόμοι, επιχειρήσεις και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και μάλιστα, λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα, μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας, ενώ απεγκλωβίστηκαν σώες δυο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς.
Οι έρευνες εντοπισμού στις οποίες συμμετείχαν δύτες της 3ης ΕΜΑΚ και του Λιμενικού μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου 15/10 ήταν άκαρπες και έτσι συνεχίστηκαν και την Κυριακή 16/10.
Η 48χρονη  γυναίκα  επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον άντρα που εντοπίστηκε νεκρός στις 15/10.
Μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι στην προσπάθεια της να βγει από το αυτοκίνητο, την ώρα που αυτό το είχαν παρασύρει τα ορμητικά νερά, η ίδια παρασύρθηκε προς τη θάλασσα.
Στο σημείο της τραγωδίας παρασύρθηκαν πάνω από δέκα οχήματα, ενώ στα ανοιχτά του κόλπου της Αγίας Πελαγίας είναι βυθισμένα ακόμη περισσότερα, σύμφωνα με κατοίκους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη - Δέσμη μέτρων

Πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει την άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες της φονικής κακοκαιρίας μέσω της κρατικής αρωγής, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, κατ' εντολή του πρωθυπουργού.
Στις περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, βρέθηκε την  Κυριακή 16 Οκτωβρίου, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας - Έλλης Γεράρδη.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψίες στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης , τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, ενώ στη συνέχεια είχε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου.
Στις συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες έγιναν συζητήσεις για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λόγω περιοχές.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι θα δοθούν 6.000 ευρώ άμεσα σε κάθε πληγέντα στις περιοχές Αγ. Πελαγίας, Λυγαριάς και Παλαιοκάστρου, αλλά και 400.000 στον δήμο Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.
Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο» και σημείωσε πως «από τις πρώτες στιγμές σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Είναι οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές που γίνονται αυτή τη στιγμή».
Πρόσθεσε ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα γίνει μέσα από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, τα νοικοκυριά θα στηριχθούν μέσα από το σχήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της οικοσκευής, ενώ η ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υπάρξει σε κτίρια, όπως και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αγρότες, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους.
«Έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός» δήλωσε ο κ.Τριαντόπουλος, τονίζοντας πως ο στόχος είναι «να φτάσουν στους πολίτες όσο πιο δίκαια και όσο πιο άμεσα γίνεται, οι αποζημιώσεις, η στήριξη της πολιτείας στους δικαιούχους».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις καταγραφές από επιτροπές του δήμου για την καταγραφή των καταστροφών, αλλά και της περιφέρειας για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις, εξηγώντας ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών, για να δοθεί στήριξη», ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «θα πρέπει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και κατά προτεραιότητα και η διαδικασία οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής».

Πέτσας: Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο ανθρώπων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».
«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί», λέγοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.
Υπογράμμισε ότι η πολιτεία είναι «δίπλα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» και πρόσθεσε «ότι έχουμε μπροστά μας μία κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση» και απαιτείται καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία αυτοδιοίκησης πολιτών και Κυβέρνησης «για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών δήμου, περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία, εκφράζοντας τη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την «γρήγορη καταγραφή ζημιών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις».
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» και πως στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.
Προηγήθηκαν οι επισκέψεις του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές, όπως την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάσυρση από τη θάλασσα των αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά, αλλά και στη Σητεία.
crete_1.JPG
Μεγάλες καταστροφές

Το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας με τις έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν στις 15/10 στο Ηράκλειο , προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς του Δήμου Μαλεβιζιου, αφού δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Σπίτια και καταστήματα  πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Παράλληλα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα, όπου αρκετά οχήματα είχαν ακινητοποιηθεί, ενώ σε ποτάμια μετατράπηκαν δρόμοι, ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείο.
cr2_1.JPG
Λέκκας: Ήταν σαν τσουνάμι

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Σε επιφυλακή και τα Δωδεκάνησα - Έντονες βροχοπτώσεις χωρίς προβλήματα

Έντονες βροχοπτώσεις, χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα, σημειώθηκαν τόσο το Σάββατο 15/10, όσο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 16/10 στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Για πολλές ώρες έβρεχε στα νησιά της Ρόδου, της Σύμης, της Χάλκης, της Καρπάθου και της Κάσου προκαλώντας ελάχιστα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους.
Σημειώνεται ότι σε  επιφυλακή βρίσκονταν οι περιφερειακές και οι δημοτικές επιχειρήσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις.
Νωρίτερα το Σάββατο 15/10 υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού, ενώ με κατεπείγον μήνυμα μέσω των κινητών τηλεφώνων στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ο κ. Καμπουράκης έδωσε σαφείς εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης