Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η κακοκαιρία την Κρήτη - Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια - Ένας νεκρός και μία αγνοούμενη

Σαρώνει η κακοκαιρία την Κρήτη - Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια - Ένας νεκρός και μία αγνοούμενη
Με ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη, όπου από το κύμα της κακοκαιρίας πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Αγία Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου ενώ διενεργούνται έρευνες για μία αγνοούμενη.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη, καθώς εκτός από τις μεγάλες καταστροφές, υπάρχουν και εγκλωβισμένοι οδηγοί στα οχήματά τους και στην περιοχή Καρτερός του Δήμου Ηρακλείου,  ενώ κλειστό είναι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο και δεν εκτελούνται οι πτήσεις μέχρι τις 15:00, καθώς έχουν πλημμυρίσει οι χώροι του.
Ήδη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν σώα μια γυναίκα από όχημα που κατέληξε στην θάλασσα στην περιοχή Λυγαριά του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ γίνονται έρευνες και για 9 περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί.
Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων, σε πολλούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικρατεί κυκλοφοριακή ασφυξία. 

Νεκρός ένας άνδρας -  Μία αγνοούμενη

Ένας άνδρας είναι νεκρός στην Κρήτη.
Το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας με τις έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώνονται στο Ηράκλειο , προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς του Δήμου Μαλεβιζιου, αφού δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Ένας άνδρας είναι νεκρός στην Αγία Πελαγία, καθώς εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Ο νεκρός άνδρας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, εντοπίστηκε από δύτες εκτός του οχήματος, στο οποίο βρίσκονταν όταν τον παρέσυρε χείμαρρος.
Με τη συμμετοχή δυτών της 3ης ΕΜΑΚ και του λιμενικού, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού μίας γυναίκας που αγνοείται στον κόλπο της Αγίας Πελαγίας, αφού παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, στη διάρκεια της ισχυρής νεροποντής που έπληξε το πρωί του Σαββάτου (15/10/2022) το Ηράκλειο Κρήτης.
Η γυναίκα φέρεται να επέβαινε στο ίδιο όχημα που επέβαινε και ο άντρας που νωρίτερα εντοπίστηκε νεκρός.
Σπίτια και καταστήματα  πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά
pr_4.JPG
pl2_1.JPG

Παράλληλα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα, όπου αρκετά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ σε ποτάμια έχουν μετατραπεί δρόμοι, ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείο.
cr2_1.JPG

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία: στην Εθνική Οδός Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας, την Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου, στη Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, τη Λεωφόρο Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού, τη Λεωφόρο Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού, την Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας και την Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου.
Παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Λέκκας: Ήταν σαν τσουνάμι

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Ζερβάκης (δήμαρχος Σητείας) για κακοκαιρία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Πρωτοφανές φαινόμενο

Τη θέση πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας λόγω του κύματος κακοκαιρίας διατύπωσε ο δήμαρχος Σητείας, Γ. Ζερβάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην περιοχή.
Αυτή την στιγμή έχουν πέσει πάνω από 350 χιλιοστά νερό μέσα σε τρεις ώρες.
Παντού είναι τα προβλήματα.
Στα τοπικά διαμερίσματα και στο τοπικό δίκτυο και στους χώρους πάρκινγκ, όπου υπάρχουν αυτοκίνητα.
Παντού» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Ζερβάκης.
«Υπάρχουν κατολισθήσεις, έχουν κλείσει δρόμοι, είναι σημεία που είναι αδιάβατα από αυτοκίνητα.
Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια.
Όσα χρόνια είμαι στην Σητεία τέτοιο φαινόμενο δεν το έχω ξαναδεί ποτέ.
Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Δήμος Μαλεβιζίου: Περιορισμό των μετακινήσεων

Με ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου, ακόμη και στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα που έχουν καταγράφει κατολισθήσεις.
Με απόφαση του δήμου, κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο 15/10 το Παγκρήτιο στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο στα «Δυο Αοράκια»,  ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου:
«Σε εξέλιξη βρίσκονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Παρακαλούνται οι Δημότες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλη την έκταση του Δήμου.
Παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 15330 και 2813 400695 για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους Λασιθίου

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του Λασιθίου Κρήτης, με το οποίο τους προειδοποιεί για πιθανά  επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Μάλιστα, καλούνται οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

112_11.JPG

Σε επιφυλακή και στα Δωδεκάνησα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι περιφερειακές και οι δημοτικές επιχειρήσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις.
Νωρίτερα το Σάββατο 15/10 υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού, ενώ με κατεπείγον μήνυμα μέσω των κινητών τηλεφώνων στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ο κ. Καμπουράκης έδωσε σαφείς εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης