Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καρκίνος NUT: Ποια είναι η σπάνια μορφή καρκίνου που χτύπησε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Καρκίνος NUT: Ποια είναι η σπάνια μορφή καρκίνου που χτύπησε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη
Ο καρκίνος NUT είναι τόσο σπάνιος που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια

Πέθανε σε ηλικία 42 ετών ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, σήμερα, Παρασκευή, καθώς νικήθηκε από τον σπάνιο καρκίνο NUT.
Θλίψη επικρατεί από την είδηση του θανάτου του αργυρού Ολυμπιονίκη στις Ολυμπιάδες της Αθήνας και του Πεκίνου στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, από μία σπάνια μορφή καρκίνου, τον καρκίνο NUT.

Τι είναι ο καρκίνος NUT;

Σύμφωνα με το cancer.gov, ο καρκίνος NUT (NC), γνωστός και ως καρκίνωμα μέσης γραμμής NUT, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα.
Συνήθως, εντοπίζεται στο κεφάλι, τον λαιμό και τους πνεύμονες.
Ο καρκίνος NUT αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.
Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος NUT;

Ο καρκίνος NUT είναι τόσο σπάνιος που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη σπάνια μορφή του καρκίνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου NUT;

Τα συμπτώματα του καρκίνου NUT (NC) εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα.

Ορισμένα γενικά συμπτώματα είναι τα εξής:

Πόνος
Ακούσια απώλεια βάρους
Κόπωση
Βήχας
Δύσπνοια
Απεικόνιση: Εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου NUT, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και PET για να εξετάσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξει επίσης για ενδείξεις ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξει αν ο όγκος είναι καρκίνος NUT, ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα. Ένας ειδικός, που ονομάζεται παθολόγος, θα μελετήσει τα κύτταρα από το δείγμα στο μικροσκόπιο για να δει τι είδους όγκος είναι. Για να διαγνώσει τον καρκίνο NUT, ο παθολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα για έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται NUT. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διάγνωση του καρκίνου NUT.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος NUT;
Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Ο καρκίνος NUT είναι τόσο σπάνιος που δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπεία. Ο καρκίνος NUT είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικός στη θεραπεία. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στη θεραπεία του καρκίνου NUT για να αποφασίσετε την καλύτερη προσέγγιση για τον όγκο σας.

Οι θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί ο καρκίνος NUT, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνος NUT. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί γύρω από τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του όγκου μετά την αφαίρεσή του.

Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι του καρκίνου NUT είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μαζί με τη χειρουργική επέμβαση.

Είναι ο καρκίνος NUT οικογενειακός;

Όχι, ο καρκίνος NUT δεν είναι γνωστό ότι είναι οικογενειακό σύμπτωμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης