Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό, αισθητός στην Αθήνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό, αισθητός στην Αθήνα - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν ζημιές στην περιοχή του επίκεντρου.
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 5 Ριχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 9/10 στον Κορινθιακό Κόλπο, ο οποίος έγνε αισθητός και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, συστήνοντας υπομονή, καθώς θα πρέπει να δούνε τη μετασεισμική ακολουθία.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί.

Ο σεισμός

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τη 01:00 ώρα Ελλάδος.
Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επίκεντρο του σεισμού είναι ο οικισμός «Μακριά Μαλλιά» στην χερσόνησο Παρνασσίδας στον νομό Φωκίδας, ο οποίος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα.

875_65ed1af7-59c4-4c9d-aab8-5ee33d6a0b8e.jpg
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος, πρέπει να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία

Δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αύτη την στιγμή εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το σεισμό στον Κορινθιακό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 9/10, σημείωσε ότι το ρήγμα είχε διεύθυνση Ανατολή - Δύση, στην είσοδο του Κόλπου της Ιτέας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.
Πρόσθεσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν 4-5 δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ από την ιδία περιοχή.

Οι υποδομές αντέχουν μεγαλύτερους σεισμούς - Να μην ανησυχεί ο κόσμος

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος γιατί η περιοχή και οι υποδομές της αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς μέχρι 6,5 Ρίχτερ, όπως αυτός που εκδηλώθηκε για παράδειγμα το 1995 και δεν υπήρξαν ζημιές.

Τσελέντης: Να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία

«Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους», έγραψε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή στο facebook.
«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας.
Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα, παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων», επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε, βλέπουμε.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.
Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης