Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διπλή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών σε Λέσβο, Κύθηρα – Πάνω από 15 οι νεκροί

Διπλή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών σε Λέσβο, Κύθηρα – Πάνω από 15 οι νεκροί
Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και στις δύο περιοχές
(upd) Τραγικός είναι απολογισμός του ναυαγίου στη Λέσβου που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10/2022), στην περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά του νησιού. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα Κύθηρα, μετά τη βύθιση ιστιοφόρου με μετανάστες.
Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άτομα, στην πλειοψηφία του γυναίκες.

Το ναυάγιο στη Λέσβο

Τουλάχιστον 16 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στη Λέσβου. Όλα τα θύματα είναι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ενώ -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- εννέα διασωθείσες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιβαινόντων στη λέμβο επέβαιναν περίπου 40 άτομα.
Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ.
Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Ειδικότερα, επιχειρούν Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αναζήτηση τουλάχιστον 15 αγνοουμένων.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του Λιμενικού επισημαίνονται τα εξής: «Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.
Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.
Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή.
Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά».

Το ναυάγιο στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του Λιμενικού στα Κύθηρα, μετά τη βύθιση ιστιοφόρου με περίπου 95 μετανάστες με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δύο σοροί σε δυσπρόσιτο, όμως, σημείο.
Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ.
Όπως έγινε γνωστό, οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Το σκάφος ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης