Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προσωπικός γιατρός: Από 1η Δεκεμβρίου τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή των πολιτών

Προσωπικός γιατρός: Από 1η Δεκεμβρίου  τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή των πολιτών
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει πως έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου
Σχετικά Άρθρα

Για την 1η Δεκεμβρίου μετατίθεται ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό, από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, κυρίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν ποινές μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), "στις 26.09.2022 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπ΄ αριθμόν Γ1α/Γ.Π.οικ. 53768 (ΦΕΚ Β’/5026/2022) Υπουργική απόφαση, η οποία τροποποιεί την υπό στοιχεία υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ. 35161/16-06-2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας «Α) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό. Β) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό. Γ) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Δ) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.»
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 3, ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό μετατίθεται από την 01η.10.2022 για την 01η.12.2022".
Ακόμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει πως έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου και τονίζει την πάγια θέση του ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.
Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης