Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Omicron - Πρόθεση είναι να είναι ετήσιο

Μαγιορκίνης: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές της Omicron - Πρόθεση είναι να είναι ετήσιο
Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Σχετικά Άρθρα

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύψουν καλύτερα τις παραλλαγές που κυκλοφορούν την τελευταία χρονική περίοδο. Η πρόθεση είναι να είναι ετήσιο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, με αφορμή την έναρξη από σήμερα (14/9) των πρώτων εμβολιασμών με αυτά.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο mega εξήγησε πως «αρχικά χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να χτιστεί μία βασική ανοσία. Από την στιγμή που χτίστηκε, δεν χρειάζεται να γίνεται πιο συχνά, αλλά κάθε χρόνο».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εάν κρίνει ότι συντρέχει λόγος ο θεράπων ιατρός.
Υπενθύμισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς αποτρέπουν από την σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών ο εμβολιασμός εξαρτάται από τι νοσήματα έχει το εκάστοτε άτομο.

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξη «Κένταυρος»

Σε ό,τι αφορά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξη «Κένταυρος» στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι παραλλαγή αυτή επικράτησε κυρίως σε περιοχή της Ινδίας, αλλά σε άλλες χώρες που εντοπίστηκε δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι στις 13/9 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Κένταυρος» της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού .
Στην έκθεση του  ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα, έπειτα από τυχαία επιλογή. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Omicron και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε -για πρώτη φορά- η υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), γνωστή ως «Κένταυρος».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Κένταυρος» εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και έκτοτε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης