Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Από Τετάρτη 14/9 οι εμβολιασμοί - Θεμιστοκλέους: Σήμερα η Επιτροπή θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με 4η, 5η δόση, νοσούντες

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Από Τετάρτη 14/9 οι εμβολιασμοί - Θεμιστοκλέους: Σήμερα η Επιτροπή θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με 4η, 5η δόση, νοσούντες
Εντός της ημέρας (13/9) θα γίνει από την Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν οι ενισχυμένες δόσεις
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη 14/9, ενώ εντός της ημέρας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ξεκαθαρίσει το... τοπίο σχετικά με τις ομάδες στις οποίες θα χορηγηθούν αυτές οι αναμνηστικές δόσεις.
"Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με όλους όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Αν δηλαδή χρειάζεται να κάνουν την πέμπτη δόση και τι θα ισχύσει με όσους έχουν νοσήσει", ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος Εμβολιαστικού Προγράμματος.
Υπενθύμισε ότι την Τετάρτη 14/9 οι πρώτοι εμβολιασμοί, επισημαίνοντας ότι "χθες, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), έδωσε την έγκριση των επικαιροποιημένων εμβολίων για την omicron 4 και omicron 5 και θα τα έχουμε από τέλη Οκτωβρίου".
Πάντως, "η σύσταση για την τέταρτη δόση είναι αυτή που ίσχυε εδώ και καιρό για τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα νεότερων ηλικιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους ανοσοκατεσταλμένους, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε επαγγελματίες υγείας», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ξεκαθάρισε πως "την αναμνηστική δόση την κάνουν όλοι αφού έχει παρέλθει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών", ενώ κληθείς να απαντήσει στο εάν ένας υγιής πολίτης κάτω των 60 ετών μπορεί να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, διευκρίνισε ότι εφόσον μιλήσει με το γιατρό του μπορεί να το κάνει.

Τον Οκτώβριο το δεύτερο επικαιροποιημένο εμβόλιο

Σχετικά με το εάν πρέπει να περιμένει κάποιος τον Οκτώβριο που θα έρθει η νέα παρτίδα με τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια, υποστήριξε ότι όποιο εμβόλιο και να κάνει κάποιος θα τον/προστατεύσει από τη βαριά νόσηση.
Όπως είπε, "δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν τον εμβολιασμό του Οκτωβρίου όσοι εμβολιαστούν τώρα",

Πανδημία και γρίπη

"Έχουμε μπει σε διαφορετική φάση της πανδημίας από ότι είμαστε πριν από δύο χρόνια. Έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν νοσήσει πολλοί, δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας", υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους κάνοντας αναφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Σχετικά με εμφάνιση της γρίπης νωρίτερα φέτος και το εμβόλιο, εξήγησε ότι «όταν αρχίσει ο εμβολιασμός της γρίπης, μπορεί κανείς να κάνει την ίδια ημέρα την τέταρτη δόση για τον κορωνοϊό".
Τέλος, αναφερόμενος στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, σημείωσε πως "υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής που θα μπουν στο σύστημα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έως το τέλος της χρονιάς να το αντιμετωπίσουμε. Αν θέλει κάποιος να έχει έναν προσωπικό γιατρό πρέπει ο γιατρός να ενταχθεί στον θεσμό. Έχουμε ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. πολίτες που μπήκαν στο σύστημα, πέραν των προσδοκιών μας".

Σήμερα (13/9) η τελική επικύρωση των ηλικιακών ομάδων εμβολιασμού

Εντός της ημέρας (13/9) θα γίνει από την Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν οι ενισχυμένες δόσεις.
Όπως επισημάνθηκε δια στόμαΣτος της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίας Θεοδωρίδου χθες (12/9), " με λεπτομέρειες για τα νοσήματα που καθιστούν τα άτομα ευάλωτα και άρα χρήζουν του επαναληπτικού αυτού, του αναμνηστικού εμβολιασμού υπάρχουν πίνακες οι οποίοι απομένει να έχουν μια τελευταία ματιά στην αυριανή (δηλ. σημερινή) συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής και να είναι στη διάθεσή σας αναρτημένοι αν το ζητήσετε.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει πρώτον όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης, άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων. Επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορωνοϊό".
Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει 400.000 δόσεις από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένονται 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).Τα προαναφερθέντα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron 1, 2 , της 2,7, αλλά και της 5.
Χορηγούνται ενδομυϊκά και περιέχουν 15 μικρογραμμάρια νουκλεοσιδίου του αρχικού στελέχους, τους στελέχους Γουχάν και 15 μικρογραμμάρια του νουκλεοσιδίου της παραλλαγής Omicron.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα εν λόγω εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε στην έκτακτη ενημέρωση στις 12/9, τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού που είναι οι δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε.
Ακόμη, θα χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση, ενώ οροτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Σημειώνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων όπως για τις παραλλαγές 04, 05 ή και άλλοι τύποι εμβολίων όπως πρωτεϊνικά εμβόλια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης