Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κωνσταντίνος Χαλιορής στο BN: Το ΟΑΚΑ μας ξανασυστήνεται αφήνοντας πίσω κάθε μιζέρια - Εντατική δουλειά, συνέργειες ο ακρογωνιαίος λίθος μας

Κωνσταντίνος Χαλιορής στο BN: Το ΟΑΚΑ μας ξανασυστήνεται αφήνοντας πίσω κάθε μιζέρια - Εντατική δουλειά, συνέργειες ο ακρογωνιαίος λίθος μας
Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης ο Γενικός Διευθυντής που μεταμορφώνει το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης»

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο 

«Sky’s the limit»
αναφέρει το διάσημο και ιδιαίτερα αγαπητό ρητό. Η πρώτη εντύπωση ή μάλλον το αρχικό συναίσθημα που σου δημιουργεί το ΟΑΚΑ μόλις κάνεις εκεί τα πρώτα σου βήματα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα ανυπέρβλητο δέος.
Ο άπλετα γαλάζιος ουρανός, (δίχως όρια αν μεταφράσουμε αυτολεξεί την παραπάνω έκφραση), «αγκαλιάζει» τις εγκαταστάσεις που δημιούργησαν τον πιο επιβλητικό «ναό» του αθλητισμού για την Ελλάδα.
Ο Οργανισμός φέρει εξάλλου ένα ιστορικό αποτύπωμα καθώς έρχονται αυτόματα στην μνήμη μας οι ένδοξες ημέρες των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης που φιλοξένησε η χώρα μας καταγράφοντας τις υπέρ προσπάθειες αθλητών με τις σπουδαίες διακρίσεις τους.
Ο φάκελος όμως «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών Σπύρος Λούης» ενέχει και ορισμένα «γιατί» με μελανά σημεία που έχουν προέλευση από το παρελθόν.
Αυτά τα «ναι μεν αλλά» θέλει να κατευνάσει και προσπαθεί νυχθημερόν, όπως μαρτυρούν στενοί του άνθρωποι και συνεργάτες, ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής γενικός Διευθυντής του συγκροτήματος που ανέλαβε τα ηνία ανάπλασης, εκσυγχρονισμού, προβολής του Οργανισμού από τον Μάρτιο του 2020.
Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από τότε που κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο καθώς εκτός των πρακτικών προβλημάτων, το ΟΑΚΑ είχε εισπράξει έντονη κριτική.
Σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης αλλά και σε συνδυασμό με την πανδημία, εκείνος δεν φαίνεται να πτοήθηκε.
Οι δυσμενείς συνθήκες λειτούργησαν μάλλον αντιστρόφως για τον ίδιο, ως ένας κινητήριος μοχλός για περαιτέρω δράση και δημιουργικότητα.
Πλέον ως ένθερμος υποστηρικτής αυτής της «ιδέας», ο κ. Χαλιορής υπέρ αμύνεται των δυνατοτήτων και όσα μπορεί να προσφέρει ακόμα το ΟΑΚΑ σε όσους θέλουν να αποτελέσουν αναπόσπαστό μέρος της. Είτε εκείνοι είναι αναγνωρισμένοι αθλητές, είτε απλοί πολίτες που θα επιλέξουν τους χώρους για την άθληση ή βόλτα τους
Θέλει και επιμένει όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο BN, το πιο σημαντικό αθλητικό κέντρο της χώρας να ξανασυστηθεί στον κόσμο, να γίνει το «σπίτι όλων» αποκτώντας την χαμένη- ίσως- αίγλη του, αφήνοντας πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα σημάδια του παρελθόντος.
242041845_983076542480912_7872879104565568300_n.jpg
Και τι πιο συμβολικό, ακριβώς 40 χρόνια μετά (από τις 8 Σεπτεμβρίου 1982), την ημέρα δηλαδή έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82 όπου έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, οι προβολείς πέφτουν εκ νέου στην Αθήνα αυτήν την Πέμπτη, καθώς το ράλι των Θεών όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται το rally Ακρόπολις βάζει... γκάζια σημαίνοντας την επίσημη έναρξη του Πρωταθλήματος.
unnamed_2_6.jpg

Η συνέντευξη του κ. Χαλιορή:

- Αν βάζαμε έναν δημοσιογραφικό τίτλο θα ήταν: Κάτι όμορφο… συμβαίνει στο ΟΑΚΑ – Κ. Χαλιορή πείτε μας λίγα πράγματα για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Μαρούσι.

Καλώς ήρθατε στο ΟΑΚΑ, στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση εντός αστικού ιστού στην Ευρώπη καθώς πρόκειται για μια εμβληματική έκταση 1000 στρεμμάτων.
Εκτός από έναν χώρο αναψυχής που οι κάτοικοι μπορούν να έρθουν να κάνουν τη βόλτα τους, να αθληθούν, να προπονηθούν ή να δουν απλά φίλους ως σημείο συνάντησης, το ΟΑΚΑ είναι ένα τοπόσημο.
Επειδή είμαι και οικονομολόγος, αντιλαμβάνεστε πως τρέφω μια πολλή μεγάλη αγάπη στους αριθμούς: Θα σας αναφέρω λοιπόν ορισμένα νούμερα που είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αποτυπώνουν το μεγαλείο του χώρου.
Καθημερινά στον Οργανισμό, εισέρχονται 18-20.000 χιλιάδες κόσμου.
Πως μεταφράζεται αυτό για εμάς; Ως μια τεράστια ευθύνη αλλά και ένας πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς.
Το ΟΑΚΑ για εμένα προσωπικά και την ομάδα μου φυσικά δεν είναι απλά μια αθλητική εγκατάσταση.
Αποτελεί εκ των πραγμάτων μια ναυαρχίδα του αθλητισμού στην Ελλάδα από άποψη εγκαταστάσεων και όχι μόνο.
Όπως αντιλαμβάνεστε τα 20.000 αυτά κόσμου που σας προανέφερα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή, σεβασμό.
Από πλευράς μας έχουμε ως υποχρέωση να παράσχουμε στο κοινό πλήρη ασφάλεια, φύλαξη, καθαριότητα, αλλά και ένα πράσινο/ αρμονικό περιβάλλον.
Δεν σας κρύβω ότι οι φίλοι με φωνάζουν «δήμαρχο» και όχι γενικό διευθυντή.
Το ΟΑΚΑ πλέον παίρνει ζωή.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη εδώ μια σημαντική διοργάνωση, ένας φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου με αρκετούς ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές και όχι μόνο.
Συμμετείχε για παράδειγμα ο ίδιος ο υφυπουργός κ. Αυγενάκης, μαζί με τον κ. Νάσο Καβέλα, τον χρυσό μας παραολυμπιονίκη.
Έτρεξαν μαζί συμβολικά περνώντας το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε.
Πλέον εδώ στο ΟΑΚΑ, μπορώ χωρίς υπερβολή να πω ότι είμαστε μια «οικογένεια».
Καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Έτσι αν δεν νιώσουμε αυτή τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση, δεν μπορούμε να επιτύχουμε όλους μας τους στόχους οι οποίοι είναι αρκετά μεγάλοι καθώς έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Θέλουμε το 2024 όπου συμπληρώνονται και τα 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να ξανανιώσουμε υπερήφανοι για αυτήν την εγκατάσταση.

unnamed_3_3.jpg
Να μην μείνουν ως ανάμνηση μόνο εκείνες οι ένδοξες ημέρες αλλά να αισθανθούμε πάλι όμορφα με ένα λαμπερό ΟΑΚΑ που θα σφύζει από ζωντάνια!
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε το φως αυτού του χώρου στις επόμενες γενιές όπως πραγματικά τους αξίζει.

- Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «αλλαγή»;

Ο εν λόγω Οργανισμός έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τις ανάγκες του αθλητισμού.
Πρωτίστως πρέπει να είμαστε δίπλα στους αθλητές με τον πιο λειτουργικό τρόπο.
Να μην τους θυμόμαστε μονάχα στις νίκες, στις επιτυχίες ή στις... φωτογραφίες, αλλά να υλοποιούμε την αποστολή μας.
Ποια είναι αυτή;
Να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους ανθρώπους που προπονούνται εδώ και στο τέλος της ημέρας μας κάνουν υπερήφανους, σηκώνοντας την ελληνική σημαία ψηλά.
Χαιρόμαστε πραγματικά που υπάρχουν τόσες νίκες στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, από την εθνική μας στο μπάσκετ από τα παιδιά στο στίβο, στην κολύμβηση σε όλα γενικά τα αθλήματα.
Και αν μου επιτρέπεται ο όρος, καμαρώνουμε κιόλας καθώς τα παιδιά αυτά εξελίσσονται, μάχονται στη δικιά μας εγκατάσταση, όπου πραγματικά πασχίζουμε καθημερινά για να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.
Σε αυτό σημείο όμως έχω να παραδεχθώ κάτι:
Δεν σας κρύβω πως είναι δύσκολο.
Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε, στο επίπεδο που αξίζει το ΟΑΚΑ, οι αθλητές.
Επιτρέψτε μου να πω ένα συγγνώμη προς εκείνους γιατί δεν έχουμε καλύψει ακόμη όλες τις ανάγκες τους, ομαλοποιώντας τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ωστόσο είμαι αρκετά αισιόδοξος πως με εργατικότητα, ομαδικότητα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Πριν από λίγο όπως είδατε και εσείς, ήρθαν ορισμένοι υπεύθυνοι από τον Δήμο Αμαρουσίου που στηρίζουν το όλο εγχείρημα, στους εξωτερικούς χώρους αυτήν την ώρα βρίσκονται συνεργεία που μας βοηθάνε στη διαμόρφωση του χώρου, στην περιποίηση του πράσινου και στον φωτισμό της λεωφόρου.
Αυτό σημαίνει πως εάν όλοι μαζί συνεργαστούμε, οι αποκαλούμενες συνέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

unnamed_5_2.jpg

- Αποκαλύπτω λίγο από το backstage της συνέντευξης μας: Όταν έφτασα στο γραφείο σας, είδα εδώ τον κ. Αυγενάκη. Όπως καταλαβαίνω βρίσκεστε σε εντατικούς ρυθμούς λόγω του ράλι ακρόπολης, μιας κορυφαίας διοργάνωσης που στρέφει τους προβολείς πάνω από την χώρα μας. Πως εξελίσσεται η συνεργασία σας;

Ο υφυπουργός δεν έρχεται στο ΟΑΚΑ μόνο εξαιτίας του ράλι ακρόπολης.
Έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που στηρίζει τις προσπάθειες μας, συμβάλλει καθοριστικά στο έργο και είναι καθημερινά εδώ, χωρίς καμία υπερβολή στα λόγια μου.
Ο κ. Αυγενάκης συντονίζει το εγχείρημα της αναβάθμισης, μας «πιέζει» με εποικοδομητικό τρόπο.
Λένε πως πάμε καλά και αυτό αποτελεί μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας: Το διοικητικό συμβούλιο, οι γενικοί διευθυντές και βέβαια όλοι οι εργαζόμενοι
Η υπερειδική διαδρομή για το ράλι Aκρόπολις όπως είπατε, πραγματοποιείται αύριο στις 8/9.
Είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός για τη χώρα και δεν αποκαλείται άδικα το ράλι των Θεών.
Κλείνουμε ακριβώς 40 χρόνια από τα εγκαίνια του ΟΑΚΑ, ένα συμβολικό σημείο/ ορόσημο το οποίο θα γιορτάσουμε με τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Το Ολυμπιακό Στάδιο αποχωρίστηκε για λίγο το γρασίδι και στη θέση του μπήκε μια ασφάλτινη διαδρομή συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων.
Εντατικές εργασίες, και 200 άνθρωποι δούλεψαν για το έργο.
Έτσι εκατομμύρια κόσμου θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση, 450 δημοσιογράφοι θα δώσουν το παρών αναδεικνύοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό.
oaka_generic_-57.jpg
- Ο κόσμος αναμένει μεγάλες διοργανώσεις καθώς το διάστημα της πανδημίας, όλα έμειναν για αρκετό καιρό στον πάγο λόγω των έκτακτων μέτρων. Ως προς το σκέλος των κονδυλίων και της οικονομικής υποστήριξης πόσο επηρέασε αυτό τις προσπάθειες σας;

Το οικονομικό δεν μας προβλημάτισε ποτέ να σας πω την αλήθεια, η στήριξη του υφυπουργού και του πρωθυπουργού ήταν πάντα παρούσα παρά τις δυσχέρειες.
Παρουσιάσαμε τότε συγκεκριμένα to the point ζητήματα για την βιωσιμότητα του οργανισμού.
Ήδη, βρίσκονται στον αέρα διαγωνισμοί.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά μας και πως θα μειώσουμε το κόστος, μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιλύσουμε.
Ιεράρχηση των προβλημάτων, λύσεις άμεσες, συνεργασία με διάφορους ιδιωτικούς φορείς αλλά φυσικά και το ταμείο ανάκαμψης μας δίνουν ώθηση.
Είμαστε πολύ περήφανοι για την ένταξη γιατί είναι ο πρώτος φάκελος διεκδίκησης που έχει βγάλει διαγωνισμό στον αέρα.
Όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά μπορούν να καταλάβουν πως είναι να αναλαμβάνεις έναν οργανισμό που δεν είναι τα καλύτερα του και να βγάζεις διαγωνισμούς μεγάλους ώστε να γίνει το ΟΑΚΑ, αυτό που πραγματικά του αξίζει.

unnamed_6_2.jpg
- Μιλάτε με ιδιαίτερη αγάπη για όλα αυτά. Όπως φαίνεται το ΟΑΚΑ έχει γίνει 2ο σας σπίτι.

Δεν προέρχομαι από τον χώρο του αθλητισμού, θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής.
Πλέον όμως έχω αγαπήσει κάθε πτυχή του.
Ο χώρος αποπνέει κάτι το μοναδικό.
Ο κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν πέντε αρχαιολογικοί χώροι στον ευρύτερο χώρο, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Προσπαθούμε να τους αξιοποιήσουμε , να τους αναδείξουμε.
Ένα hashtag που χρησιμοποιούμε ως ομάδα είναι το «ξαναγνωρίζουμε το ΟΑΚΑ».
Θέλουμε ο κόσμος να έρθει σε επαφή με το νέο ΟΑΚΑ, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια και το πέρας του χρόνου.
Στηρίζουμε την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Για να μπορέσουν όχι μόνο να επισκεφθούν τον χώρο αλλά και να αθληθούν αξιοπρεπώς σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ισότιμα με όλους.
Τρέχουμε επίσης ένα πρόγραμμα για τους τετράποδους φίλους μας.
Λειτουργούμε, αν θα μπορούσα να το πω έτσι, ως ένας μικρός δήμος.
Είμαστε ανοικτοί σε παράπονα, ακούμε και αρκετή γκρίνια αλλά χαιρόμαστε για αυτό καθώς δείχνει ότι κάποιους τους ενδιαφέρει και τους αφορά.
Χαιρόμαστε που διοργανώσεις αθλητικές, πολιτιστικές, μεγάλες συναυλίες όπως αυτές των Scorpions, Iron maiden στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία και ακολουθούν ακόμα περισσότερα γεγονότα.

- Μαθαίνω πως διακεκριμένοι αθλητές όπως η «χρυσή» μας Μαρία Πολύζου σας βοηθούν με την κριτική τους ώστε να γίνετε ακόμα καλύτεροι. Άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα όποια προβλήματα. 

Η κ. Πολύζου δεν σας κρύβω πως στην αρχή της θητείας μου έστελνε μηνύματα από τις 06.15 το πρωί!
Είναι πραγματικά μια φίλη του σταδίου, νομίζω ότι για την Μαρία το ΟΑΚΑ αποτελεί για εκείνη το πρώτο της σπίτι.
Είναι καθημερινά στο γραφείο με απόψεις, ιδέες. Αυτός είναι ο ορισμός ενός ζωντανού οργανισμού. 
Η Μαρία και οι άλλοι αθλητές με τα σχόλια τους μόνο καλό μας κάνουν γιατί μας βοηθάνε επί του πρακτέος.
maria-polyzou_oaka.jpg
Ίσως μερικοί άνθρωποι μας αδικούν με κάποια παράπονα καθώς δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει η κάθε αρμοδιότητα.
Όμως δεν απομακρύνομαι από τις ευθύνες.
Ανήκω σε μια νέα γενιά που ασχολείται με τη διοίκηση και δεν με καλύπτει ως άνθρωπο η αντίδραση «δεν είναι δικό μου κομμάτι αυτό».
Πρέπει να δίνουμε λύσεις. Μαζί με όλους γιατί δεν είμαστε τέλειοι.

- Καταλήγοντας, τι θα θέλατε να σας ευχηθώ;

Καταρχάς καλή επιτυχία στο αυριανό μας «ραντεβού» με το ράλι Ακρόπολις που είναι και ο πιο κοντινός μας στόχος.
Να σας παροτρύνω όμως να γνωρίσετε και εσείς το ΟΑΚΑ από την αρχή, πιστώνοντας μας λίγο χρόνο ώστε να βελτιωθούμε παραπάνω.
Γιατί το ΟΑΚΑ δεν έχει ταβάνι και οι στόχοι μας επίσης.

unnamed_8_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης