Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λουκίδης: Μέχρι τον Οκτώβριο ίσως αντιμετώπιζουμε τον κορωνοϊό ως μια γρίπη - Αναχαίτιση των νοσηλειών με τα εμβόλια

Λουκίδης: Μέχρι τον Οκτώβριο ίσως αντιμετώπιζουμε τον κορωνοϊό ως μια γρίπη - Αναχαίτιση των νοσηλειών με τα εμβόλια
Δεν θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Στ. Λουκίδη
Σχετικά Άρθρα

Για ένα διαφορετικό περιβάλλον που αυτή τη στιγμή κυκλώνει τον covid από αυτό που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, καθώς «έχουμε πολλούς με 3 δόσεις, έχουμε αντιϊκά φάρμακα, έχουμε 30.000 χορηγήσεις αντιϊκών φαρμάκων από την αρχή της χρονιάς», έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στ. Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «άνθρωποι και των τριών δόσεων δεν εμφανίστηκαν καν στα νοσοκομεία».
Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο ΜEGA, αφού σημείωσε πως είναι σε ύφεση η πανδημία, μίλησε για την πορεία της το καλοκαίρι και τον σημαντικό ρόλο των εμβολίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άνοιγμα των σχολείων και τις αποφάσεις των ειδικών, με τις οποίες συμφωνεί.
«Συμφωνώ με τα νέα μέτρα. Είναι ενθαρρυντικό να παρθούν αυτά τα μέτρα με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. Το ζήτημα που υπάρχει και άπτεται της κατάστασης είναι ότι η ελληνική οικογένεια στηρίζεται στην υποστήριξη της γιαγιάς και του παππού. Όταν εργάζονται οι γονείς, ξέρουμε καλά ότι οι παππούδες υποστηρίζουν τα παιδάκια στη διάρκεια του σχολικού έτους, είναι μία παράδοση στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε εάν έχουμε συμπτώματα, για την προστασία των ευάλωτων κατά κύριο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, «η συμβίωση πρέπει να είναι μία αρμονική στην οποία ο καθένας θα έχει τις ευθύνες του. Σιγά σιγά μέχρι τον Οκτώβρη μπορεί να έχουμε την εικόνα και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ως μία γρίπη. Να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Η πορεία της πανδημίας το καλοκαίρι

«Συμβιώσαμε πολύ καλά το καλοκαίρι, παρόλο που είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων καθημερινά, που ήταν ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας. Και παρόλο που κοινωνία ήταν ελεύθερη και μας χαροποίησε και ο τουρισμός, και πέρασαν όλοι καλά στις διακοπές τους, δεν είχαμε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως οι σκληροί δείκτες παρέμειναν χαμηλοί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα «το οποίο αντικατοπτρίζει και το σταθερό περιβάλλον που υπάρχει, γιατί το περιβάλλον που αυτή τη στιγμή κυκλώνει τον covid, είναι ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε το περσινό καλοκαίρι. Έχουμε πολλούς με 3 δόσεις, έχουμε αντιϊκά φάρμακα, έχουμε 30.000 χορηγήσεις αντιϊκών φαρμάκων από την αρχή της χρονιάς, και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό».
Όπως είπε, «αναχαιτίστηκε μεγάλος αριθμός μολύνσεων, πήραμε πρόσφατα και την έγκριση για τη χορήγηση ενός μονοκλωνικού που ουσιαστικά προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων με χαμηλή άμυνα που δεν τους πιάνει καλά το εμβόλιο, είναι όλα πολύ θετικά».

Περί εμβολίων

Στο σημαντικό ρόλο των εμβολίων , αλλά και στο επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα λάβει και η χώρα μας, αναφέρθηκε ο ίδιος εκτενώς.
Όπως ανέφερε τα εμβόλια ««ήταν τελικά ένα μέσο που έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτιάξουμε αυτό το σταθερό περιβάλλον. Ήταν ένα μέσο που δεν φάνηκε τόσο στην οξεία φάση του, την αρχική, αλλά φάνηκε στη συνέχεια και κυρίως στην αναχαίτιση των νοσηλειών της Delta».
Εξήγησε ότι η Delta ήταν πολύ επιθετική παραλλαγή, είχε σοβαρή νόσηση και ήταν χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι και των τριών δόσεων δεν εμφανίστηκαν καν στα νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο, εκτίμησε ότι δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.
«Θα φανεί να δούμε τι εμβόλιο θα υπάρξει. Οι έρευνες τρέχουν, η Μεγάλη Βρετανία ήδη ξεκίνησε την αγορά χωρίς να έχουμε δει ακόμα δημοσιευμένη έρευνα, θα φτάσουμε να δούμε τον τρόπο που θα γίνει. Δεν πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πάντως ότι «σημασία έχει να δώσουμε μία προτεραιοποίηση στους ανθρώπους αυτούς που οδηγούν τη σοβαρή νόσηση και αυτοί είναι οι ευάλωτοι ,αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία».
«Ίσως πρέπει να προτεραιοποιηθούν και στο νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα έρθει», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο