Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υδροστρόβιλοι, πλημμύρες, καταστροφές - Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ελλάδα - Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία

Υδροστρόβιλοι, πλημμύρες, καταστροφές - Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ελλάδα - Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία
Πολλά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα

Αγριεύει ο καιρός τις επόμενες ώρες με την κακοκαιρία να προκαλεί ήδη αρκετά προβλήματα σε διάφορα σημεία της χώρας ενώ αρκετές πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Αττική.
Μάλιστα το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από την ΕΜΥ. 
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.
Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:
Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Πλημμύρισε η Αττική 

Η Αττική ήταν από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία.
Κεντρικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου μετατράπηκαν σε ποτάμια και έκλεισαν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, δένδρα έπεσαν καταπλακώνοντας οχήματα, ενώ μια γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της στις Τρεις Γέφυρες, στο τέρμα της οδού Λιοσίων.
Η γυναίκα πανικοβλήθηκε, καθώς είδε τα νερά να φτάνουν ως τη μέση του οχήματός της, ωστόσο ιδιώτες που περνούσαν από το σημείο και την αντιλήφθηκαν, σταμάτησαν και τη βοήθησαν να απεγκλωβιστεί, οδηγώντας στη σε ασφαλές σημείο.
kakokairia_1.jpg

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 109 κλήσεις από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ της Τρίτης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
Από τις 109 κλήσεις, οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.
Η κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρικές λεωφόρους διακόπηκε για ώρες της Τρίτη λόγω συσσώρευσης υδάτων δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος.
Εν τω μεταξύ, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο βανάκι στον Κεραμεικό, ενώ ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε με ΙΧ στα Κάτω Πατήσια. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια, με πολλά προβλήματα να εντοπίζονται στα Κάτω Πατήσια.
genesis-plimmires-arthro.jpg300302990_1094108657870641_7023244629361406798_n.jpgkakokairia_1_1.jpg

Προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα

Χαλάζι και ισχυρή καταιγίδα έπληξαν επίσης την Θεσσαλονίκη, ενώ πτώσεις βράχων σημειώθηκαν σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Κεραυνός έπεσε πάνω σε σκεπή σπιτιού στην ορεινή Ρεντίνα του Δήμου Σοφάδων.
Προκλήθηκε μικρής έκτασης φωτιά στη σκεπή, την οποία κατάφεραν να σβήσουν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, και δεν χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κατολίσθηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων λόγω ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η σιδηροδρομική γραμμή.
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο της περιοχής Πούντας - Καλαβρύτων.

Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας, της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Υδροστρόβιλος στα ανοιχτά της Μυκόνου - Πλημμύρισαν τα σοκάκια του νησιού

Πολλά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται από τις έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, με τα νησιά των Κυκλάδων να μην μένουν εκτός του ξεσπάσματος της κακοκαιρίας.
Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, από την ισχυρή βροχόπτωση τα σοκάκια στα Ματογιάννια πλημμύρισαν από νερό, ενώ καταγράφηκε και ένας υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη, ανοιχτά της Μυκόνου.



Σαντορίνη 

Μεγάλες καταστροφές και προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Σαντορίνη με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια λάσπης και να σημειώνονται κατολισθήσεις ακόμα και στο λιμάνι του Αθηνιού.
Η καταιγίδα που χτύπησε νωρίς το πρωί το νησί αιφνιδίασε κατοίκους και επισκέπτες με την Σαντορίνη να είναι γεμάτη τουρίστες αυτή την εποχή. Πολλές ήταν και οι διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ταξιδιωτών που κατευθύνονταν στο λιμάνι για να αναχωρήσουν από το νησί, την ώρα της καταιγίδας οδηγούσαν και προσπαθούσαν να αποφύγουν τα βράχια και τις πέτρες από τις κατολισθήσεις.

santorini-katastrofes2-fb-ioanna-oikonomou.jpgsantorini-katastrofes-fb-ioanna-oikonomou.jpg

Το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης 

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στη ΝΑ Ευρώπη, που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται σήμερα να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την Ελλάδα για τις επόμενες τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιος ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

Ψυχρή Λίμνη

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης θα είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.
www.bankingnews.gr 





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης