Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σπαντιδέας (παθολόγος): Δύο μήνες μετά τη νόσηση χάνεται η ανοσία στον covid

Σπαντιδέας (παθολόγος): Δύο μήνες μετά τη νόσηση χάνεται η ανοσία στον covid
Στα τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία είπε ο κ.Σπαντιδέας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως δύο μήνες μετά τη νόσηση με covid χάνεται η ανοσία διατύπωσε ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας, ο οποίος υποστήριξε πως οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία θα ληφθούν στα τέλη Αυγούστου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σπαντιδέας υπογράμμισε πως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καλό θα ήταν για περίοδο 5 με 7 ημερών να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα
«Πολλά άτομα που υπάρχουν μεταξύ μας είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικά, είτε άλλα γνωρίζουν μεν ότι νοσούν αλλά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Θεωρείται σε πολλές χώρες ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει σε μια φάση «γριπώδους κατάστασης», σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» είπε ο κ.Σπαντιδέας.

Χάνεται η ανοσία

Σχετικά με τις επαναμολύνσεις, ο κ. Σπαντιδέας είπε ότι ούτε τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μολύνσεις από την παραλλαγή Omicron, ενώ ούτε η νόσος καθαυτή εγκαταλείπει μακρά ανοσία που να μας προφυλάσσει από νέες επαναμολύνσεις.
«Υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγής Omicron 4 ή 5.
Βλέπουμε επανάκαμψη της νόσου ακόμα και μετά από 10 – 15 μέρες, μετά από λ.χ. τη λήξη της θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα» είπε o κ.Σπαντιδέας, αναφέροντας σχετικά με το long covid ότι στο 20% των νοσούντων από κορωνοϊό, αντί να εγκαταλείπονται από κάποια συμπτώματα, ταλαιπωρούνται μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από τη νόσηση.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρθηκε στην πολιτική που έχουν αποφασίσει άλλες χώρες, όπου δεν απαιτείται η διενέργεια test κορωνοϊού, και πιθανότατα -όπως είπε- να μπορούσε να αποφασιστεί και στη χώρα μας.
Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, θέλουν ένα από τα σενάρια που έχουν προταχθεί να είναι η σύσταση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για χρήση μάσκας και διενέργεια test, μέθοδος που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.
Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να παρθούν στα τέλη του μήνα.
Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία.
Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης