Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνεται η φωτιά στη Θάσο, καίει πυκνό δάσος - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Εκκένωση οικισμού

Μαίνεται η φωτιά στη Θάσο, καίει πυκνό δάσος - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Εκκένωση οικισμού
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο εθελοντές τραυματίστηκαν από την πτώση κλαδιών
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Θάσο, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (10/8/2022). Νωρίς το μεσημέρι, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης ενισχύθηκαν, σε μια προσπάθεια, η φωτιά τα τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν...
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί συνολικά 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μετέβησαν στο νησί από το λιμάνι της Κεραμωτής.
Ήδη, στη Θάσο βρίσκονται 30 πυροσβέστες από την Αττική που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ αναμένονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 29 πυροσβέστες με ένα όχημα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και από την Περιφέρεια Ηπείρου 26 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.
298363460_10226472053015094_8487008661574575185_n.jpg
Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Σκάλα Ποταμιάς, περίπου στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στις κατασκηνώσεις, που υπάρχουν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται σπίτια και οι κατασκηνώσεις δεν λειτουργούν. Ωστόσο, εστάλη μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση του οικισμού Κοίνυρα προς Λιμεναριά.
Η μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν δύσκολη, αλλά ευτυχώς στην περιοχή δεν φυσάει. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, μέσα σε χαράδρα και είναι δύσκολο να πλησιάσουν πεζοπόρα τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό, με το πρώτο φως της μέρας, στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής.
thasos1.jpg

Ψυχραιμία συνιστούν οι φορείς του τουρισμού στο νησί και αισιοδοξούν ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.
Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».
Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

Τραυματίστηκαν δύο εθελοντές

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο εθελοντές τραυματίστηκαν εχθές κατά την προσπάθεια διάνοιξης ζωνών, από πτώση κλαδιών.
Τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού για τις Πρώτες Βοήθειες και είναι καλά στην υγεία τους.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), προβλέπεται για σήμερα, Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική & Κύθηρα, κεντρική & νότια Εύβοια
  • Περιοχές σε Πελοπόννησο, Βοιωτία & Έβρο
  • Κρήτη
  • Στα περισσότερα νησιά σε Αιγαίο
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης