Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» για την κρυφή διασπορά covid, στα 500 χιλ. τα ενεργά κρούσματα – Προβλέψεις Πλεύρη για το φθινόπωρο, τι λένε οι ειδικοί

«Καμπανάκι» για την κρυφή διασπορά covid, στα 500 χιλ. τα ενεργά κρούσματα – Προβλέψεις Πλεύρη για το φθινόπωρο, τι λένε οι ειδικοί
«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται, γιατί και ο αριθμός των τεστ είναι σχετικά χαμηλός.Τα ενεργά κρούσματα είναι στα 400.000-500.000", ανέφερε ο Δ. Σαρηγιάννης
Σχετικά Άρθρα

«Καμπανάκι» για την κρυφή διασπορά του κορωνοιού στην κοινότητα κρούουν οι ειδικοί, κάνοντας λόγο για διπλάσια κρούσματα που όμως δεν αποτυπώνονται στα τεστ, τη στιγμή που το έκτο πανδημικό κύμα φαίνεται πως βρίσκεται στην κορύφωσή του.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι το φθινόπωρο περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η κινητικότητα από τους ανοιχτούς χώρους θα μεταφερθεί σε κλειστούς, αλλά και πως τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική πορεία εδώ και 2 εβδομάδες, αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών, ενώ ξεκαθάρισε ότι βούληση της Κυβέρνησης το φθινόπωρο είναι να μην υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, κάτι που ισχύει και για τα εμβόλια, αν και αυτό θα κριθεί και από την πορεία της πανδημίας.
«Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο (το 6 πανδημικό) κύμα που έχουμε περάσει», αν και δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.

Πλεύρης: Το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων - Βούληση της Κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους σκληρούς δείκτες κινούνται πολύ καλύτερα αναφέροντας για παράδειγμα τις διασωληνώσεις που αυτή τη στιγμή είναι περίπου 140 ενώ οι ειδικοί αρχικά είχαν προβλέψει ακόμη και 400 στο τέλος Ιουλίου.
Όπως ανέφερε, «οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις.
Πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του Υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου. Υπάρχουν, μπορείτε να τα δείτε, είναι συγκεκριμένα. Βλέπω ότι ξαναβγαίνουν τώρα και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση.
Τα μοντέλα μας δείχνουν είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πολλές απλές νοσηλείες».
Τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική πορεία εδώ και 2 εβδομάδες, όμως υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών, πρόσθεσε ο υπουργός, «με τη διαφορά όμως ότι μιλάμε κυρίως για μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, οι οποίοι πάσχουν και από κάποια άλλα νοσήματα και έχουν και κορωνοιό.

Το φθινόπωρο άνοδο κρουσμάτων - Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των πιστοποιητικών και των προστίμων

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το φθινόπωρο περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η κινητικότητα από τους ανοιχτούς χώρους θα μεταφερθεί σε κλειστούς.
«Το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση και θα υπάρξει μία αύξηση γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα που είναι σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες, όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση», όπως είπε.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξουν μέτρα το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, αν και αυτό θα κριθεί και από την πορεία της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει ως πρόθεση και για τα εμβόλια, «χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι έχουν αποδειχτεί καθοριστικά για την αναχαίτιση της πανδημίας και η αναγκαιότητα τους κυρίως στις ευπαθείς ομάδες είναι δεδομένη».
«Η αρχική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Και σήμερα που μιλάμε η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, έχουμε παράπονα λόγου χάρη ότι και στα πλοία δεν έχουμε τις μάσκες στο βαθμό που πρέπει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η επιθυμία μας είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.
Ήδη, το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξαν κόκκινες περιοχές όπως σωστά λέτε κι είναι και δυναμικό αυτό που ζούμε τώρα, δεν έχουμε αιτήματα λόγου χάρη για αεροδιακομιδές ή διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι και στα τοπικά νοσοκομεία μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.
Το εμβόλιο που έρχεται, τώρα είναι μία πολύ σημαντική κουβέντα και στην επιστημονική κοινότητα, έχουμε δύο στάδια. Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την Omicron και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο, το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5.
Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν.
Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων. Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα.
Για το εμβόλιο υπάρχει μία επιστημονική κουβέντα. Όπως βλέπετε τώρα οι δικοί μας έχουν πει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άνω των 60 ευάλωτες ομάδες, αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει σύσταση, υπάρχει συζήτηση με το γιατρό.
Τώρα θα δούμε το φθινόπωρο, αλλά η βούλησή μας είναι σιγά-σιγά να αρχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό με τα χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου, παραμένει πανδημία, όπου δεν θα χρειάζεται να έχουμε σκληρά μέτρα ή μέτρα υποχρεωτικότητας και κυρίως να έχουμε λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό», είπε ο υπουργός.

Σαρηγιάννης: Στα 500.000 τα ενεργά κρούσματα covid – Αυξάνονται θάνατοι, διασωληνώσεις

Την εκτίμηση ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού κυμαίνονται στα 400.000-500.000 διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.
«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται, γιατί και ο αριθμός των τεστ είναι σχετικά χαμηλός.
Τα ενεργά κρούσματα είναι στα 400.000-500.000.
Το θέμα είναι ότι οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι, ακόμα και οι διασωληνώσεις έχουν ήδη δώσει μια αύξηση, η οποία περιμένουμε να συνεχιστεί λίγο ακόμα.
Αντίστοιχα, θα υπάρχει πτώση στα κρούσματα» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως «έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ».
«Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμα μας ταλαιπωρεί.
Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», είπε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι η παραλλαγή Omicron 5 «χτυπά» το κατώτερο αναπνευστικό, ωστόσο μπορεί να δώσει και σοβαρότερη νόσηση αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα.

Τζανάκης: Τεράστια η κρυφή διασπορά - Tον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά

Για τεράστια κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο (το 6 πανδημικό) κύμα που έχουμε περάσει», αν και δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν τον τρομάζει το φθινόπωρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά».

Περί νέων εμβολίων - Αναγκαία η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Κάνοντας αναφορά στα εμβόλια, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα» , σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έκανε σύσταση για τέταρτη δόση.
Όπως είπε, «δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια».
Εξήγησε πως «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση, αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».

Επαναμολύνσεις και αντιικά φάρμακα

Περαιτέρω, ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας την επαναμόλυνση του προέδρου των ΗΠΑ, J. Biden, για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 ημερών, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.
«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι «το μοριακό τεστ κάνει 15-20 ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».
Τέλος, ανέφερε ότι όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6-8 εβδομάδων.
«Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης