Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Τεράστια η κρυφή διασπορά - Δεν είναι σίγουρο ότι τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα

Τζανάκης: Τεράστια η κρυφή διασπορά - Δεν είναι σίγουρο ότι τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα
Το έκτο πανδημικό κύμα ίσως είναι το μεγαλύτερο που έχουμε περάσει, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών, τόνισε ο Ν. Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Για τεράστια κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή την στιγμή «ίσως είναι το μεγαλύτερο (το 6 πανδημικό) κύμα που έχουμε περάσει», αν και δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλψσε ότι δεν τον τρομάζει το φθινόπωρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά».

Περί νέων εμβολίων - Αναγκαία η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Κάνοντας αναφορά στα εμβόλια, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα» , σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έκανε σύσταση για τέταρτη δόση.
Όπως είπε, «δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια».
Εξήγησε πως «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση, αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».

Επαναμολύνσεις και αντιικά φάρμακα

Περαιτέρω, ο κ. Τζανάκης σχολιάζοντας την επαναμόλυνση του προέδρου των ΗΠΑ, J. Biden, για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 ημερών, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.
«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι «το μοριακό τεστ κάνει 15-20 ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».
Τέλος, ανέφερε ότι όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6-8 εβδομάδων.
«Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης