Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αμυράς: Πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά στη Δαδιά – Δεν φτάνει στη φωτιά το 75% του νερού που ρίχνουν τα εναέρια

Αμυράς: Πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά στη Δαδιά – Δεν φτάνει στη φωτιά το 75% του νερού που ρίχνουν τα εναέρια
Η φωτιά είναι έρπουσα, καίει από κάτω χαμηλά υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Πάρα πολύ δύσκολη χαρακτήρισε τη φωτιά στη Δαδιά του Έβρου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κάνοντας λόγο για μια έρπουσα πυρκαγιά.
«Εγώ ανέβηκα στο ελικόπτερο με τον κ. Στυλιανίδη, πετάξαμε πολύ ώρα πάνω από το δάσος και βλέπεις έναν άσπρο καπνό να βγαίνει κατακόρυφα προς τα επάνω από ένα σημείο του δάσους, χωρίς να φαίνεται η φλόγα, χωρίς να φαίνεται η φωτιά.
Φαίνεται ο πράσινος θόλος του δάσους και η φωτιά καίει από κάτω χαμηλά.
Κάθε δυο λεπτά κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, αλλά τα ¾ του νερού δεν φτάνει ποτέ κάτω στη φωτιά, διότι είναι τόσο πυκνό το δάσος επάνω και είναι άκαφτα τα δέντρα, οπότε συγκρατείται το νερό» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Αμυράς.

Προβληματίζει το νοτιοδυτικό μέτωπο

Όπως είπε, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση που έχει ο ίδιος, τα περισσότερα μέτωπα στο βορρά, στο νότο, ανατολικά, έχουν όλα οριοθετηθεί, «οπότε δεν κινδυνεύουμε από εκεί και δεν κινδυνεύουν και τα γειτονικά χωριά», αλλά υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί το νοτιοδυτικό μέτωπο, εκεί όπου συνορεύει το δάσος με τις αγροτικές καλλιέργειες και «θέλουμε να μην περάσει προς τη δύση και προς το νότο περισσότερο, εκεί όπου υπάρχει γειτνίαση με τον σκληρό πυρήνα του δάσους και εκεί όπου βρίσκεται η αποικία του μαυρογύπα».
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το δάσος έχει μια έκταση 425.000 στρέμματα, είναι «ακαθάριστο από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος, έχει όντως συσσωρευμένες πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη σε μεγάλο ύψος» με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η φωτιά και να έρπει.
«Μέχρι στιγμής, η περίμετρος της φωτιάς, η περιοχή όπου η φωτιά έχει περάσει ή βρίσκεται ακόμα είναι 23.000 στρέμματα, ίσως και 25.000 στρέμματα.
Αλλά, περίπου το 30% της βλάστησης σε αυτή την περίμετρο δεν έχει καεί, καθώς η φωτιά καίει χαμηλά.
Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν σπόρο αυτές οι συστάδες και η φυσική αναγέννηση θα είναι πολύ πιο εύκολη» τόνισε ο κ.Αμυράς.

Διάσωση πτηνών

«Κοιτάμε πως θα διασώσουμε τα μικρά πτηνά που είναι στις φωλιές.
Συζητάμε μήπως και στείλουμε αναρριχητές δέντρων και κτηνιάτρους στις καταγεγραμμένες φωλιές, ώστε να πάρουμε προληπτικά αυτά τα μικρά, να τα κατεβάσουμε, να τα στείλουμε σε εγκαταστάσεις Κτηνιατρικής Σχολής στη Βουλγαρία, και όταν με το καλό τελειώσουμε με τη φωτιά, να τα επιστρέψουμε» είπε ο κ.Αμυράς.
Όπως είπε ο κ.Αμυράς, η Δαδιά είχε υποφέρει ξανά από φωτιά το 2011, λέγοντας ότι τότε είχαν καεί 60.000 στρέμματα δάσους, αλλά σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης