Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζεται η κόντρα για ενέργεια - Τσίπρας: «Χάθηκαν» 4,6 δισ. από τους καταναλωτές - Με… Tsipronomics απάντησε ο Οικονόμου

Συνεχίζεται η κόντρα για ενέργεια - Τσίπρας: «Χάθηκαν» 4,6 δισ. από τους καταναλωτές - Με… Tsipronomics απάντησε ο Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φορολογεί τα πραγματικά υπερέσοδα, με συντελεστή 90%
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια στην ενέργεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, σε νέα παρέμβαση, ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔEΗ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, έκανε λόγο για... Tsipronomics.

Τσίπρας: Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί λιγότερα από 300 εκατ.

«Το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα» αναφέρει στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά: «Τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 - Ιούνιος 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔEΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας.
Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.
Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔEΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίκτες τις αγοράς.
Όσο για την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών, ήταν και παραμένει κακόγουστο ανέκδοτο. Λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία στη ΔEΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ. Αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας τής επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων.
Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων "απάτη pass" 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν τον μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.
Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».

Οικονόμου: Αντί για τα Tsipronomics, ας πει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του. Αντί για τα Tsipronomics ας μας απαντήσει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας, ώστε να καταλήξει σε αυτά τα ποσά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. «Επίσης, αν μπορεί, ας μας πει ποια είναι, κατ' αυτόν, τα υπερέσοδα κάθε εταιρείας και ποιο φόρο ο ίδιος προτείνει και σε ποιες εταιρείες. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα.
Τέλος, μήπως ζητά να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ σε αγρότες, μικροεπιχειρηματίες και ευάλωτα στρώματα; Η Κυβέρνηση φορολογεί τα πραγματικά υπερέσοδα, με συντελεστή 90%, και δίνει τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση των καταναλωτών», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης